Τον Ιούνιο θα γίνει η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από τις ενεργειακές αυξήσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εκτός του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τις ανακοινώσεις έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ωστόσο πολλοί καταναλωτές μετά την εξειδίκευση και τους υπολογισμούς, που έκαναν διαπίστωσαν ότι το ποσό της επιστροφής για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαίου είναι πολύ μικρό, αν υπολογιστεί στο 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής μετά την αφαίρεση της έκπτωσης, που αναγράφεται στους λογαριασμούς.

Παράδειγμα για ένα μεσαίο νοικοκυριό:

Λογαριασμός έναντι που πληρώθηκε τον Ιανουάριο 119 ευρώ

Λογαριασμός εκκαθαριστικός, που πληρώθηκε τον Απρίλιο 159 ευρώ

Συνολικό ποσό  που πληρώθηκε : 278 ευρώ

Εκπτώσεις: Στον έναντι ήταν 105 ευρώ και στον εκκαθαριστικό 68 ευρώ. Σύνολο εκπτώσεων 173 ευρώ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στον έναντι 85 ευρώ, στον εκκαθαριστικό 150 ευρώ. Σύνολο ρήτρας 235 ευρώ.

Από το ποσό αυτό αφαιρούμε την έκπτωση των 173 ευρώ: 235-173 = 62 ευρώ

Η επιδότηση που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι 60% επί του ποσού των 62 ευρώ, δηλαδή 37,2 ευρώ.

Αυτό είναι το τελικό ποσό της επιδότησης, που θα λάβει ο καταναλωτής για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαίου.

Τα ποσά της επιδότησης μπορεί να είναι μεγαλύτερα για υπέρογκους λογαριασμούς, αλλά για τα μικρομεσαία νοικοκυριά, που ακολουθούν προσεγμένα προγράμματα κατανάλωσης η επιδότηση θα είναι λιγότερη από το ένα τέταρτο του ποσού, που έχουν ήδη πληρώσει.

Πολύς θόρυβος σχεδόν για το τίποτα…