Τουλάχιστον 78 νεκροί έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου που μετέφερε παράτυπα μετανάστες.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη.

Η ανησυχία και για άλλα θύματα εντείνεται καθώς περνά η ώρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκάφος, που ξεκίνησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, επέβαιναν περισσότεροι από 600 μετανάστες.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 μετανάστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Νωρίτερα, 100 μετανάστες, που διασώθηκαν από παρακείμενη θαλαμηγό, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό θαλάσσιο δυστύχημα παραμένουν άγνωστες, χωρίς να αποκλείεται η μετατόπιση φορτίου.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Την ίδια στιγμή, στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση των επιβαινόντων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Η ενεργοποίηση έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο Μάτι.

Στην Καλαμάτα ομάδα αναγνώρισης θυμάτων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθ’ οδόν για την Καλαμάτα βρίσκεται η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να γίνει λήψη DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες, ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Στο σημείο αναμένονταν το απόγεευμα και οι ιατροδικαστές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού 

Νωρίτερα, το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

“Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας”.