Στις φυλακές αναμένεται να οδηγηθούν αρκετοί από τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναγνώριση ελαφρυντικών, σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.

Μετά την τελική έκδοση της απόφασης και επί των ποινών θα πρέπει να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης για όσους καταδικασθέντες δεν παρίστανται στο δικαστήριο.

Έτσι αναμένεται μέσα στις προσεχείς μέρες να ανοίξει ο κύκλος των συλλήψεων του Νίκου Μιχαλολιάκου και των πρώην βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, όταν ανακοινωθούν οι ποινές τους και εφόσον αυτές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο Χρήστος Παππάς υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Ο Χρήστος Παππάς όσο και αν φιλοτέχνησε προς τα έξω το προφίλ του θεωρητικού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι έρευνες των αρχών μετά τη δολοφονία Φύσσα αποκάλυψαν πόσο βαθιά χωμένος ήταν σε αυτή καθ’ αυτή την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να δούμε ποιοι θα φορέσουν ξανά χειροπέδες και θα οδηγηθούν στις φυλακές, πιθανότατα στον Κορυδαλλό.

Σχέδιο από την Ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.

Είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, κάποιοι άλλοι θα ζητήσουν αναστολή της ποινής και άλλοι θα καταθέσουν έφεση και μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι.

Δεν χωρούν ελαφρυντικά

Για την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη.

«Ό,τι και να γίνει με τις ποινές η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Τα 5,5 χρόνια, οι ταλαιπωρίες όλες άξιζαν τον κόπο, και μπορούμε με υπερηφάνεια και ψηλά το κεφάλι να κοιτάμε τις προηγούμενες γενιές, που μας εξασφάλισαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που υπερασπιζόμαστε εδώ και 5,5 χρόνια εδώ στο δικαστήριο» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

«Η δίκη φαίνεται ότι πηγαίνει μέχρι τελικής πτώσης. Δεν θεωρώ εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Υπάρχουν 50 καταδικασθέντες. Καλά κάνει η πρόεδρος και εξαντλεί τα χρονικά όρια», ανέφερε σχετικά με το πότε πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση των ποινών.

«Η πολιτική αγωγή δεν έχει λόγο για οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας από εδώ και πέρα. Ο λαός όμως δεν θα ανεχτεί να πέσουν στα μαλακά και εμείς οι συνήγοροι αγωγής είμαστε κομμάτι αυτού του λαού.

Το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έχει ένα πλαίσιο ποινής 5-15 χρόνια. Αν υπάρξει ελαφρυντικό η ποινή μπορεί να πέσει μέχρι τα οχτώ. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να δοθεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το μόνο ελαφρυντικό που ταιριάζει να δοθεί είναι αυτό της μετεφηβικής ηλικίας για όσους ήταν μικροί όταν διέπραξαν τα εγκλήματα που διέπραξαν», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με τις ποινές.

Αν η ποινή είναι η μέγιστη, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι κατηγορούμενοι «θα πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/3. Σε έναν κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ενός απλού μέλους. Η επικινδυνότητα ενός ανθρώπου που εκπαιδεύει άλλους πενήντα για εγκληματική δράση δεν είναι δυνατόν να μείνει εκτός φυλακής».

Εδώ η απόφαση με τα ονόματα των καταδικασθέντων:

Συνολική καταδίκη – εκρίζωση της Χρυσής Αυγής – Ολόκληρη η απόφαση – Ηρωϊδα η Μάγδα Φύσσα