Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πήρε θέση για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει.

Όπως είπε επίσης ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, η Ελληνική Αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) “για πέντε ημέρες”.

“Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια και εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά”, τόνισε.

“Είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους”

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».

Και συμπλήρωσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

«Τώρα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι (από τους οπαδούς). Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», κατέληξε.

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως ανέφερε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα 100 άτομα».

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι Κροάτης πολιτικός, πρόεδρος της χώρας από τις 18 Φεβρουαρίου 2020. Υπηρέτησε επίσης ως πρωθυπουργός της χώρας από τις 23 Δεκεμβρίου 2011 ως τις 22 Ιανουαρίου 2016 και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κεντροαριστερού κόμματος της χώρας

Προφυλακιστέοι 70 κατηγορούμενοι

Νωρίτερα  προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 40 κατηγορούμενοι του δεύτερου γκρουπ συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ανάμεσα στους 40 νέους προφυλακιστέους -από το δεύτερο γκρουπ συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια- είναι και ένας Έλληνας.

Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση, 105 στο σύνολό τους, ξεκίνησαν από την Παρασκευή να οδηγούνται ενώπιον των αρμόδιων ανακριτών.

Σήμερα απολογούνται οι τελευταίοι 35

Σήμερα, θα απολογηθεί η τελευταία ομάδα, αποτελούμενη από 35 άτομα. Οι πρώτοι κατηγορούμενοι -περί τους 10- θα μεταφερθούν στα δικαστήρια για να απολογηθούν στις 9 το πρωί. Θα ακολουθήσει η δεύτερη «παρτίδα» κατά τις 10:30 και στις 12:00 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η ανάκριση των τελευταίων της συγκεκριμένης ομάδας των 35.

Την Παρασκευή από το πρώτο γκρουπ κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι 30 οπαδοί. Μεταξύ αυτών, ήταν 28 Κροάτες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός.

Χθες οδηγήθηκαν από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων 40 κατηγορούμενοι από το δεύτερο γκρουπ συλληφθέντων. Και σε αυτή την περίπτωση όλοι -μεταξύ αυτών και ένας Έλληνας- κρίθηκαν προφυλακιστέοι.