Έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων χωρίς προβλήματα και  με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, έγινε σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.

   Στην Κεντρική Μακεδονία, οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ διεξάγονται σε 154 εξεταστικά κέντρα, όπου συνολικά μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση διεκδικούν 14.418 υποψήφιοι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Τα 94 από τα 154 εξεταστικά κέντρα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου εξετάζονται 9.242 υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), στα οποία οι εξετάσεις ξεκινούν αύριο με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχουν συσταθεί 22 εξεταστικά κέντρα στα οποία θα εξεταστούν 4.860 υποψήφιοι. Τα 13 από αυτά θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη και θα εξεταστούν 2.776 υποψήφιοι.

Οι μαθητές των ΓΕΛ προσήλθαν σήμερα στα εξεταστικά κέντρα στις 8 το πρωί, φορώντας μάσκα και με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test).

Η εξέταση του μαθήματος, που συνολικά διαρκεί τρεις ώρες, ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 10 πρωί έδωσε στη δημοσιότητα τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στον σύνδεσμο https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2021/panelladikes_2021_iounios/them_glo_gen_210614.pdf

Τα θέματα σε έκθεση και λογοτεχνία

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην έκθεση (άσκηση Δ1) είναι σχετικό με την ενότητα «Εφόδια και τις Δεξιότητες», ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.
Τα θέματα δόθηκαν λίγο μετά τις 9 χωρίς προβλήματα στα σχολεία της χώρας με το νέο σύστημα αναμετάδοσης Sam και όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας δεν υπήρξαν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα και οι υποψήφιοι τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί από το υπουργείο Παιδείας έγιναν γνωστά τα θέματα που έπεσαν στους φετινούς υποψηφίους στις Πανελλήνιες 2021.

Το θέμα της Έκθεσης για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων αφορά τους νέους και πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μετά την πανδημία, ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.

Σε μια νεανική ιστοσελίδα δημοσιεύονται τα Κείμενα 1 και 2 και καλείσαι, αφού τα μελετήσεις, να απαντήσεις με ένα άρθρο (350-400 λέξεις), στην ίδια ιστοσελίδα, στα παρακάτω ερωτήματα:

α) Με ποια εφόδια πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κόσμο στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που περιγράφονται στην παράγραφο 2 του Κειμένου 1;

β) Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσατε εσείς οι νέοι να βελτιώσετε τον κόσμο;

Ο πρώτος σχολιασμός των θεμάτων

«Βατό και κατανοητό»,χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το θέμα της έκθεσης, που αφορά τις δεξιότητες και τα εφόδια για το μέλλον, η φιλόλογος καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Σίσσυ Κωνσταντάρα. Επίσης, τα κείμενα ως προς την προσέγγιση των ερωτημάτων έχουν ακριβώς τη ίδια δομή με τα περσινά. Το ερώτημα στο ποίημα του Γκάτσου ήταν κάτι αναμενόμενο. Πιθανόν, η περίληψη του κειμένου (Θέμα Α1) να δυσκολέψει τους υποψηφίους, εκτιμά η κ.Κωνσταντάρα.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Μετά την εξέταση στις Πανελλήνιες 2021 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι την Τετάρτη (16/6) θα εξεταστούν στα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, η ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστεί στα Αρχαία Ελληνικά, οι ομάδες Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά, ενώ η ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας στο μάθημα της Βιολογίας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τις Πανελλήνιες 2021 έχει οριστεί η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.