Τα περισσότερα σχολεία της χώρας άνοιξαν κανονικά, τα παιδιά προσήλθαν οργανωμένα και οι εκπαιδευτικοί είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δίνοντας μάλιστα συμβουλές στους γονείς για τις μάσκες, την καθαριότητα κ.λ.π.

Σε πολλά σχολεία τα παιδιά έδειχναν κάπως φοβισμένα, αλλά έβλεπαν με ευχαρίστηση τους συμμαθητές τους, κάτι που ανέβαζε το ηθικό. Τα περισσότερα παιδιά στα προαύλια δεν φορούσαν μάσκες, αντίθετα με τους εκπαιδευτικούς, που είχαν λάβει όλα τα μέτρα. Ακόμη και έξω στον αγιασμό οι δάσκαλοι φορούσαν μάσκα, τουλάχιστον στα πιο πολλά δημοτικά.

Υπήρξαν βέβαια και οι αντιρρησίες, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι επιστήμονες στη χώρα μας έχουν καλέσει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους με μάσκα στο σχολείο.

Τα… παρατράγουδα άρχισαν νωρίς το πρωί, με κάποιους γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους για την πρώτη ημέρα στο σχολείο χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα. Όπως ήταν φυσικό και βάσει των οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας, δεν επετράπη στα παιδιά να εισέλθουν στο σχολείο, ενημερώθηκαν οι γονείς τους για την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Κάποιοι γονείς οι οποίοι ίσως να μην έχουν πειστεί καν για την ύπαρξη του κορωνοϊού, έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι προτιμούν να μην πάνε τα παιδιά τους σχολείο για ένα χρόνο, προκειμένου να μην φορέσουν μάσκες.

Αρνητές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο

Αρνητές μάσκας – ευτυχώς ελάχιστοι –  εμφανίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπήρξαν και μεμονωμένα περιστατικά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Πάτρα ένας πατέρας πήγε τα δύο παιδιά του χωρίς μάσκα στο σχολείο, ωστόσο η διεύθυνση δεν τα άφησε να μπουν.

Στη Θεσσαλονίκη ακόμα ένας πατέρας αρνήθηκε να φορέσουν μάσκα τα παιδιά του υποστηρίζοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό, 9 χρονών παιδάκια να τα υποχρεώσουμε να φορέσουν μάσκα».

Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΙ, ο πατέρας των παιδιών τόνισε πως αρκετοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους σχολείο χωρίς μάσκα και σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει γι αυτή την απόφαση δήλωσε πως «αυτοί που λένε να φορούν τα παιδιά μάσκα πριν λίγο καιρό έλεγαν άλλα».

«Επιδημία ή πανδημία; Για πανδημία έπρεπε να σωριαζόμαστε κάτω. Πανδημία όταν λες αυτό εννοείς. Τα παιδιά το πολύ πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο» επέμεινε και υποστήριξε πως «σε έναν χρόνο θα δούμε τα άλλα παιδάκια τι συμπτώματα θα έχουν που φορούν μάσκα».

Μια μικρή ομάδα γονέων στο Ηράκλειο Κρήτης δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να μπουν στις σχολικές αίθουσες λόγω του υποχρεωτικού μέτρου χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με το cretapost, οι ίδιοι σήμερα το πρωί πήγαν στο δημοτικό των Γουρνών χωρίς τα παιδιά κρατώντας ιατρικές μάσκες στις οποίες είχαν γράψει διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας. «Φίμουτρο Ελεύθερου Λόγου», «Ν. 4682/20 […]

Το μήνυμα της Ν. Κεραμέως

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι», τονίζει στο μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Επιστρέφουμε στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Μαθαίνουμε ασφαλείς», αναφέρει.

Ευχόμενη καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους, η υπουργός σημειώνει ότι οι προτεραιότητες είναι δύο: αφ’ ενός να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η «απαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία», αφ’ ετέρου να προστατευτεί η «πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας».