Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας  με το βλέμμα στραμμένο  στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς λύση του lockdown αναδεικνύεται ως το τελευταίο καταφύγιο για πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω της δραματικής τροπής του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Μετά την Αυστρία, που θύμιζε το πρωί «έρημη χώρα», καθώς ελάχιστες είναι πλέον οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις, τη σκυτάλη του καθολικού lockdown φαίνεται πως λαμβάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο αριθμός των νεκρών, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών καθίστανται μη διαχειρίσιμα μεγέθη ακόμη και για τις πλέον οργανωμένες κοινωνίες, όπως η Γερμανία.

Παρότι για το Μέγαρο Μαξίμου η πιθανότητα ενός νέου, καθολικού lockdown παραμένει σταθερά εκτός συζήτησης, ο ψυχρός αέρας που πνέει σε αρκετές, πλέον, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -εξαιτίας των νέων, αυστηρών περιοριστικών μέτρων- δεν αφήνει αδιάφορη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παράπλευρες απώλειες κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν, ιδίως αν αναθεωρηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο μετακινήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, με τα σημερινά δεδομένα αποκλείεται να υπάρξει lockdown απάντησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, περιγράφοντας σχετικά πως «η ερώτηση είναι τι θα γίνει άμα γίνει Αρμαγεδδών και πως ορίζεται ο Αρμαγεδδών δεν υπάρχει απάντηση». «Δεν φεύγουμε από αυτό (στρατηγική), ούτε εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε τέτοιου τύπου ακραία διλήμματα για αυτό πάμε με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, παρότι άφησε ανοιχτό το παράθυρο επιβολής νέων μέτρων αποκλειστικά για ανεμβολίαστους πολίτες. «Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε», ανέφερε ο κ. Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ακόμη ως πρόωρη τη συζήτηση για περαιτέρω μέτρα στην εστίαση και τα σούπερ μάρκετ.

Υπάρχουν ωστόσο φωνές, που επισημαίνουν ότι θα ήταν φρόνιμος ο περιορισμός του ωραρίου στο χώρο της εστίασης και στα κέντρα διασκέδασης, ώστε να αποφεύγονται συνωστισμοί.

Όχι από Σκυλακάκη και Πλεύρη σε lockdown

Κατηγορηματικά διέψευσε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown με τη σειρά του και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα από την οικονομία είναι ότι λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και φαίνεται και στα δημόσια οικονομικά και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η παράμετρος της οικονομίας και ιδίως ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης τις ημέρες των Χριστουγέννων, λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι σε οποιαδήποτε υπόθεση εργασίας για άμεσα νέα μέτρα, την ώρα που οι ειδικοί περιμένουν τα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με τα μέτρα που τέθηκαν μόλις χθες σε εφαρμογή, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται και για το «καλό» και για το «κακό» σενάριο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος απέκλεισε για άλλη μια φορά χθες ένα νέο lockdown, ακόμη και αν το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφωθεί μέσα στις γιορτές, όπως προβλέπει το «κακό» σενάριο. «Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό σενάριο ωστόσο θέλει το πικ στα Χριστούγεννα», εξήγησε χθες ο κ. Πλεύρης, τη στιγμή που ο εμβολιαστικός ρυθμός κυμαίνεται στα επίπεδα του Μαρτίου, γεγονός που αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας.

Βαθμούς αισιοδοξίας προσθέτει και η κατάκτηση του στόχου των 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών για την πρώτη δόση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες κλειστήκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για την τρίτη δόση και 444.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.

Τι μεθοδεύουν στη Γερμανία

Παρά την παροιμιώδη ψυχραιμία της, για «δραματική κατάσταση» έκανε λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας ότι η υγειονομική κατάσταση στη χώρα της «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα.

Περιγράφοντας σε δρματικούς τόνους την πορεία της πανδημίας επί γερμανικού εδάφους, η κ. Μέρκελ εκτίμησε ότι τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι επαρκή», ανοίγοντας το δρόμο προς το γενικό «απαγορευτικό».

Ακόμη πιο γλαφυρός υπήρξε χθες ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, απαριθμώντας τις εξής επιλογές για τους πολίτες της χώρας του, δηλαδή «θα είναι εμβολιασμένοι, ή θα έχουν ιαθεί ή θα είναι νεκροί» μέχρι το τέλος του χειμώνα, όπως σημείωσε. «Αυτή τη στιγμή βοηθά η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός των επαφών» επισήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως «ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης» τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία

Μετά την Αυστρία και προσεχώς την Γερμανία, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν στο εξής η Τσεχία και η Σλοβακία, απαγορεύοντας από χθες την είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, με εντολή της σλοβακικής κυβέρνησης, σε μεγάλα τμήματα της χώρας τα εστιατόρια να προσφέρουν γεύματα μόνο σε πακέτο, σε μια προσπάθεια να ενταθεί η προσέλευση στον εμβολιασμό.

Το ορμητικό κύμα της πανδημίας που χτυπά όλη την Ευρώπη έχει κινητοποιήσει και τους Ούγγρους πολίτες, οι οποίοι σχημάτισαν χθες ατελείωτες ουρές έξω από τα κεντρικά νοσοκομεία της Βουδαπέστης, ώστε να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού.

Λόγω και της χαμηλής, μέχρι πρότινος, εμβολιαστικής επίδοσης της χώρας, υποχρεωτική έχει καταστεί η χρήση της μάσκας από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα στην Ιταλία

Με την ίδια ένταση θωρακίζονται έναντι της πανδημίας και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής lockdown επανέρχεται σταδιακά στη δημόσια σφαίρα και στη γειτονική Ιταλία.

Ήδη, από αύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην αυτόνομη βορειοανατολική περιφέρεια της Άνω Αδίγης, παράλληλα με τη διακοπή λειτουργίας της εστίασης στις 6 το απόγευμα, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Σε εθνικό επίπεδο, προς υποχρεωτική διεξαγωγή της τρίτης δόσης για το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων οδεύει η Ιταλία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Αντρέα Κόστα, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η απαγόρευση πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους, ως μη έχοντες το «ειδικό πάσο» εμβολιασμού.

Περιορισμοί ταξιδιών από τις Βρυξέλλες

Με τη χιονοστιβάδα περιοριστικών μέτρων να κινείται με ταχύτητα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, έτοιμη να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των ορίων της, αλλά και για τα ταξίδια προς αυτήν, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε από το Στρασβούργο, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Αγωνία και στη Γαλλία

Με αγωνία κυλούν οι μέρες της τέταρτης φάσης της πανδημίας και στη Γαλλία μετά την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για υποχρεωτική τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 από τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που θετικός στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε χθες ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, επιστρέφοντας στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, η σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναβαθμίζει το επίπεδο κινδύνου για ταξιδιώτες προς τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τις επιστημονικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να προστεθούν χθες στη λίστα του αμερικανικού CDC ως χώρες «πολύ υψηλού κινδύνου» η Γερμανία, η Δανία, αλλά και η Ελλάδα.