Μια από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό φαίνεται να είναι η φετινή, τουλάχιστον για την Αθήνα, και τα νησιά, ενώ αυξημένο φαίνεται να είναι και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, λόγω κρουαζιέρας, αλλά και ροής επισκεπτών από Βαλκάνια. 

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν «ποτάμια» τουριστών, να φτάνουν στην Αθήνα και να περιδιαβαίνουν στο κέντρο, δείχνοντας αναμφίβολα ότι το ρεύμα εδώ θα μεγαλώνει συνεχώς, κάτι που λίγο ως πολύ περιμένουν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αθήνα μετατρέπεται σε βασικό προορισμό αντί για ένα απλό “σταθμό” μετάβασης των ξένων επισκεπτών στα νησιά, αλλά και η γενική εικόνα από τις κρατήσεις, τις πληρότητες και τις εισπράξεις των πρώτων μηνών, ενισχύει την εκτίμηση ότι τα φετινά έσοδα θα είναι 15-18% υψηλότερα από πέρσι.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι «φωνές», που επισημαίνουν ότι τα διαφαινόμενα ρεκόρ δεν θα έρθουν με τον… αυτόματο πιλότο, ούτε θα πέσουν σαν… ώριμο φρούτο, καθώς καταγράφεται μεν “έκρηξη” του ενδιαφέροντος παγκοσμίως για ταξίδια, αλλά η μάχη για την “πίτα” θα είναι σκληρή.

Με αυτό το δεδομένο, η βαθμολογία που συγκεντρώνει το ΙΝΣΕΤΕ αποτελεί “οδηγό” για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση για το 1o τρίμηνο του 2023, τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:

  • Η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη επηρέασε αρνητικά το Net Sentiment Index (NSI) τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αθήνας. Η συνολική φήμη της Αθήνας επηρεάστηκε επίσης, από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις εβδομάδες μετά το δυστύχημα υπήρξε μια σταδιακή εξάλειψη της αρνητικής επίπτωσης. Καθώς όμως, η ασφάλεια αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στις ταξιδιωτικές επιλογές, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας της διαδικτυακής φήμης της Ελλάδας και της Αθήνας κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.
  • Παρά την προαναφερθείσα επίδραση, παράλληλα καταγράφηκε και ένας τεράστιος αριθμός θετικών αναφορών με θέμα την Ελλάδα. Πολλές από αυτές αντικατοπτρίζουν την υπέροχη γαστρονομική κουλτούρα της, αλλά και βήματα προς βιώσιμες δράσεις. Γενικά, οι θεματικές για τις οποίες παρατηρούνται ιδιαίτερα θετικές αναφορές είναι η Γαστρονομία και η Φιλοξενία .
  • Η αξιολόγηση της εμπειρίας με βάση την επίσκεψη καταδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας και της Αθήνας να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης στους επισκέπτες, καθώς οι συνολικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα και τους επιμέρους τουριστικούς προορισμούς, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι υψηλότερες βαθμολογίες παρατηρούνται στους Sun & Beach προορισμούς. Επίσης, οι πολιτιστικές και οι παραθαλάσσιες δραστηριότητες παραμένουν ισχυροί μοχλοί μιας θετικής τουριστικής εμπειρίας.

Υγειονομική Ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας

  • Η αξιολόγηση ως προς την Υγειονομική Ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας έχει μειωθεί σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς καταργήθηκαν και οι προφυλάξεις για την πανδημία. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις ως προς τις μεταβλητές Value for Money και Sustainable Travel είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο επιβεβαιώνοντας τις θετικές αναφορές στο διαδίκτυο.
  • οι αξιολογήσεις με βάση την εμπειρία ανά αγορά παρουσιάζουν θετική τάση στην Ελλάδα από το 4ο τρίμηνο του 2022. Για την Αθήνα, οι αξιολογήσεις εμφανίζουν άνοδο σε όλες τις κύριες αγορές. Άνοδος παρατηρείται για τους «S&B προορισμούς» στην ολλανδική, γερμανική και ιταλική αγορά, καθώς και τους «άλλους προορισμούς» στην γερμανική και γαλλική αγορά.
  • Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τείνουν να αποδίδουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην εμπειρία επίσκεψης συνολικά. Ακολουθούν οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ελλάδα συνολικά και την Αθήνα.

Πέρα από την υψηλή βαθμολογία που δίνουν οι Αμερικανοί, η ουσία είναι προτίθενται να μας επισκεφτούν.

Τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 55%

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της Allianz Partners για τους 10 κορυφαίους, καλοκαιρινούς, ευρωπαϊκούς προορισμούς, η Αθήνα κάνει… πρωταθλητισμό.

Σύμφωνα με την Allianz, τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% εφέτος το καλοκαίρι, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022, με το Λονδίνο να είναι ο κορυφαίος προορισμός στην περιοχή και την ελληνική πρωτεύουσα να συναντάται στη θέση νούμερο επτά.

Περίπου το 80% των Αμερικανών κατευθύνονται στην Ευρώπη για περίπου επτά ημέρες, ενώ το 11% σχεδιάζει οκταήμερα ταξίδια. Οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί πόλεων με σειρά προτίμησης είναι οι εξής: Λονδίνο (Αγγλία), Παρίσι (Γαλλία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ρώμη, (Ιταλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Εδιμβούργο (Σκωτία), Αθήνα (Ελλάδα), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Λισαβόνα, (Πορτογαλία) και το Μιλάνο.