Σε πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και από τα δύο ρεύματα προχώρησαν οι αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ο αποκλεισμός άρχισε από τις 12 το μεσημέρι και για οκτώ ώρες στα Νέα Μουδανιά, κλιμακώνοντας για πρώτη φορά τις κινητοποιήσεις, ενώ  στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή αλλά και εγρήγορση, παραμένοντας στα μπλόκα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μελετά τρόπους, όπως αποκάλυψε ο υπουργός οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή μέρους αυτής, στους αγρότες.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, όμως σήμερα κορυφώθηκαν οι διαμαρτυρίες με 8ωρο αποκλεισμό του οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παράπλευρες οδούς, αλλά και πάλι η ταλαιπωρία των οδηγών ήταν αναπόφευκτη.

Παρατεταγμένα τρακτέρ στην Καστοριά

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες της Καστοριάς, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγεί από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό » σημειώνει ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς .

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Μελισσοκόμοι στον Λευκό Πύργο

Διαμαρτυρία μπροστά στον Λευκό Πύργο, με άδειες κυψέλες έκαναν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης, τοποθετώντας τις κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.

«Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, με την πρόφαση ή με το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες να έχουν ανέβει κατά 50-60%» ανέφερε ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Μπλόκο από κλούβες της αστυνομίας  μπροστά στα τρακτέρ των αγροτών στα Μάλγαρα.

Οι αγρότες των Μαλγάρων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. Ωστόσο συνάντησαν τον φραγμό της αστυνομίας.

«Σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση και προς το ραντεβού της Τρίτης, κατανοήσαμε και δεν κλείσαμε τον δρόμο. Όλος ο λαός είναι μαζί μας, η κυβέρνηση λέει πως έχουμε δίκιο, αλλά το δίκιο δεν χορταίνει και δεν γεμίζει την τσέπη. Πρέπει να καταλάβω ότι πρέπει να δώσουν κάποιες λύσεις» σημειώνει ο Κώστας Ανεστίδης αγρότης από το μπλόκο Μαλγάρων.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε, περιμένουμε απόφαση Τρίτης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει το μέλλον μας. Πλέον αυτός είναι ο αρχηγός μας. Ή θα μας στείλει πίσω εκεί που ανήκουμε, ή θα μας βγάλει τελείως στον δρόμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στέφης, αναφέρει επίσης από τον μπλόκο Μαλγάρων.

Λ. Αυγενάκης: Με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθουν όλοι στο διάλογο

«Με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθούν όλοι στον διάλογο» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. «Αποδεδειγμένα η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών. Δεν είναι μια ευκαιριακή σχέση»