Η κηδεία του Σπύρου Φωκά που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές μέρες θα τελεστεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Α νεκροταφείο Αθηνών και θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι θρησκευτικό.

Επίσης δεν θα γίνει ταφή στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, αλλά θα ακολουθήσει αποτέφρωση στις εγκαταστάσεις της Ριτσώνας.

Η ανακοίνωση της οικογένειας:

“Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου σε ηλικία 86 ετών, σκορπώντας θλίψη στο πανελλήνιο.

Η κηδεία του Σπύρου Φωκά θα τελεστεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Α νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός θα βρίσκεται στην αίθουσα πολιτικής κηδείας από 12.00 μμ έως 14.00 μμ.

Εν συνεχεία θα οδηγηθεί στο κρεματόριο Ριτσώνας για αποτέφρωση. Αντί στεφάνων η οικογένεια του ηθοποιού επιθυμεί να γίνουν δωρεές στον σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ».

Σπύρος Φωκάς: Πότε και πού θα τελεστεί η κηδεία του ηθοποιού

Σπύρος Φωκάς: “Για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο”

Στο βιβλίο του με τίτλο «Σπύρος Φωκάς – Ένα πέρασμα…» είχε “συμπυκνώσει” μια ζωή γεμάτη εμπειρίες. Σε κάποια από τις σελίδες του έγραψε:

Πέρασα μιαν όμορφη ζωή. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολλά μέρη, μπήκα σε σαλόνια που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι μπαίνουν. Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο […]. Το σινεμά το αγάπησα και του το έδειξα. Εκεί όμως είχα και ανταπόκριση. Με αγάπησε κι εκείνο. Μπορεί να μην ήμουν πάντα πρωταγωνιστής. Όμως, πιστέψτε με, ακόμα και σαν κομπάρσος αν υπηρετήσεις αυτήν την τέχνη, πάλι θα σε μαγέψει.

Και όταν παίρνεις μέρος με οποιονδήποτε ρόλο σε μια ταινία, πάλι αυτές οι φράσεις-κλισέ θα σε μαγέψουν: Πάμε…Γυρίζουμε… Ησυχία… Κατ… Πάμε πάλι. Και ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου σαν να είναι κι αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους του τέλους. Και αρκεί να γραφτεί το όνομά σου πάνω σε αυτούς τους τίτλους. Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σειρά. Πρωταγωνιστής; δεύτερος; τρίτος; ένα πέρασμα; Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα…“.

Σημαντική καριέρα και στο εξωτερικό

Ο Σπύρος Φωκάς είχε μια ιδιαιτέρως σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε δεκάδες παραγωγές.

Ο κατά κόσμον Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα.

Το 1959 έπαιξε στο “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”, την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Αυτή ήταν και η αρχή μίας λαμπρής διεθνούς καριέρας.

 

Ο Σπύρος Φωκάς με τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία “Η Στεφανία” (1967) ΑΡΧΕΙΟ Finos Film.

 

Ήταν ένας πολύ όμορφος ηθοποιός, ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως μοιάζει με τον Ομάρ Σαρίφ και τον Αλέν Ντελόν, γεγονός που του άνοιξε πολλές πόρτες.