Έκτακτες συσκέψεις σε Ήπειρο και Θεσσαλία με εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία  σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας, όπου πέφτουν καταρρακτώδεις βροχές και πνέουν ισχυροί άνεμοι, με μεγάλες επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Στην Ήπειρο βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

Μεσολόγγι: Eκκένωση στην περιοχή της Κλείσοβας

Σε προληπτική εκκένωση στην περιοχή της νησίδας της Κλείσοβας, αλλά και κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχώρησαν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λύρος σημείωσε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Εκκενώνεται και οικισμός κοντά στο Αγρίνιο

Την ίδια ώρα, εντολή εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια.p>

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει λόγω της γρήγορης ανόδου της στάθμης του Πηνειού ποταμού στο ύψος της Νομής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, η στάθμη ανέβηκε μέσα σε λίγες ώρες στα 3.75 μ. με όριο πλημμύρας τα 4.75 μ

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ. Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πρωτοφανή ύψη βροχής σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

«Συνεργεία της περιφέρειας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην Αχαΐα τα εντονότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Μπονάνο εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στον Αλισσό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στην περιοχή της Αιγιαλείας καθώς παρατηρείται άνοδος της στάθμης των υδάτων σε χείμαρρους της περιοχής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό και επικίνδυνο φαινόμενο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας και σημείωσε ότι «η βροχόπτωση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, ωστόσο τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί ως τώρα σε αγροτικές εκτάσεις. Ανησυχούμε ωστόσο για την εξέλιξη των φαινομένων και παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά

Προβλήματα και στην Κέρκυρα

Πολύ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί στην Κέρκυρα, όπου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλες περιοχές, αλλά και στην πόλη. Σύμφωνα με το CorfuTVnews, λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν προβλήματα και στην υδροδότηση μεγάλων περιοχών.

Μια εξ αυτών είναι η Αχαράβη αλλά και πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας και του κεντρικού Δήμου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ «τα συνεργεία βρίσκονται συνεχώς επί ποδός προκειμένου να επισκευάζουν τις βλάβες».

Θεσσαλία: Φούσκωσαν ποταμοί, κατολισθήσεις στους δρόμους

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου ανέφερε ότι σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της. Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί φουσκώνουν, χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. “Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας”, προσθέτει ο κ. Νάνος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης 

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση.

Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.
Εύβοια: Η θάλασσα κάλυψε το δρόμο στα Νέα Στύρα

Παράλληλα, τα έντομα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει προβλήματα και στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Σύμφωνα με το eviavima.gr οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο με την κυκλοφορία να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Την ίδια ώρα, πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε από νωρίς το πρωί στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας.