Ποτάμια υπερχείλισαν και μεγάλα κύματα “σάρωσαν” ακτές της Πελοποννήσου, αλλά κυκλώνας με καταστροφικές διαστάσεις, σαν αυτές, που είχαν προαναγγελθεί με έμφαση, δεν έπληξε περιοχές της νότιας Ελλάδας μέχρι στιγμής, καθώς μάλιστα προβλέπεται εκτόνωση του φαινομένου.

Οπωσδήποτε σημειώθηκαν πολλά προβλήματα, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις καταιγίδων, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανότητα στην Αττική.

Στην Αττική το απόγευμα έβρεχε έντονα, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε δρόμους των βορείων και των νοτίων προαστίων. Μάλιστα, λόγω συσσώρευσης υδάτων η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Μικρολίμανο στο ύψος του σταδίου Καραϊσκάκη.

Σημαντικά προβλήματα από συσσώρευση όμβριων υδάτων σημειώθηκαν και στην Λ. Μεσογείων στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Χολαργός».

Εν τω μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας προχώρησε νωρίτερα η Aστυνομία, λόγω της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 54ο έως το 57ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Κινέτας και στα δύο ρεύματα.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Χωρίς ρεύμα για περίπου είναι εδώ και ώρες τμήμα της Αρτέμιδας, ενώ πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στην Παλλήνη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Προβλήματα παρατηρούνται και σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων.

Παράλληλα, ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Ναυπλίου ενώ τα προβλήματα είναι έντονα σε Κυπαρισσία, Ηλεία και Ερμιόνη, μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2.Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

Ξεχείλισαν ποτάμια στην Αργολίδα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα σε περιοχές του νομού Αργολίδας, καθώς σφοδρή κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη στο δήμο Άργους – Μυκηνών. Σπίτια εκκενώνονται και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στο ποτάμι Ξεριά το οποίο έχει ξεχειλίσει.

Αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται στο σημείο για να απομακρύνουν τον κόσμο και φυσικά για να κλείσουν σε ασφαλές σημείο και την κυκλοφορία. Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στην οδό Κουρτακίου, καθώς  τεράστιες ποσότητες νερού από το μκατακλύζουν την πόλη στην περιοχή.

Συναγερμός αυτή την ώρα για να απομακρυνθούν πολίτες στα Σταθαίικα του Άργους. Μάλιστα διπλά στο ποτάμι βρίσκονται οίκοι ανοχής με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να απομακρύνει τις γυναίκες καθώς το νερό έμπαινε μέσα στα σπίτια.

Η προσπάθεια είναι να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι και οι  διερχόμενοι τις παρακείμενες περιοχές του Ξεριά. Η πυροσβεστική μαζί με την αστυνομία κάνουν έκκληση στον κόσμο να ανεβεί στον πρώτο όροφο των κατοικιών τους και οι υπόλοιποι να απομακρυνθούν.

Μια από αυτές είναι και η περιοχή του Αγίου Βασιλείου στην είσοδο του Άργους από Ναύπλιο. Στην γέφυρα της Πυργέλας έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα.

Μεγάλα κύματα στη Μεσσηνία

Με μανία χτυπούν οι άνεμοι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας στη Μεσσηνία δημιουργώντας μεγάλα κύματα και παράλληλα προκαλώντας ήδη ζημιές σε παραλιακές επιχειρήσεις. Η θάλασσα σε πολλά σημεία έχει βγει έως το οδόστρωμα της οδού Ναυαρίνου, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί από την οδό Ηρώων και ανατολικότερα προς Φιλοξένια.

Οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν στη Ναυαρίνου αλλά και η Ναυαρίνου έκλεισαν λίγο μετά τις 10.00, καθώς η θάλασσα εκτός από νερό έχει βγάλει φερτά υλικά αλλά και τον εξοπλισμό (καρέκλες, ομπρέλες και τραπέζια) αρκετών παραλιακών καταστημάτων στο δρόμο.

Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σταδιακά άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του κόλπου και στα παράλια.