Πιλότοι, που έπαιρναν διπλώματα με στημένες εξετάσεις πιλοτάρουν αεροπλάνα με άγνωστες συνέπειες, καθώς σε αυτή την χώρα μπορεί να συμβαίνουν όλα τα απίθανα και να ανθεί η κομπίνα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό μέχρι να επέμβουν οι αρχές, όπως έγινε και τώρα, που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας το κύκλωμα που έκανε νοθεία στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος πιλότου.

Τη δράση του εν λόγω κυκλώματος έφερε στο φως το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας  Αττικής.

Στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος έφερε στο φως το Mega. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε όπως οι εξετάσεις με συμμετοχή πέντε πιλότων δίνονταν μία φορά τον μήνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχαν δύο σχολές, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.

Καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών

Κατά την επαφή των υποψηφίων με τον 70χρονο, ο τελευταίος τους ενημέρωνε για τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσε, ήτοι ότι θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

Περαιτέρω τους ενημέρωνε και για έναν ακόμη παράτυπο τρόπο απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους ο οποίος κόστιζε 25.000 ευρώ, με το πλεονέκτημα, όμως, ότι δεν θα είχε σημασία εάν ο υποψήφιος θα απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις, καθόσον με κάποιο άγνωστο τρόπο, εξασφαλιζόταν η επιτυχία.

Όπως φαίνεται, η σπείρα μυούσε τους υποψηφίους στη λογική να πληρώσουν για να πάρουν το πτυχίο. Η εκπαίδευση ενός πιλότου είναι 230 ώρες η πρακτική, 65 εβδομάδες θεωρητική και το κόστος της εκπαίδευσης είναι κοντά στα 60.000 ευρώ.

Οι Αρχές πιστεύουν πως από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 2-3 άτομα είχαν δεχτεί από το εξωτερικό αυτή την πρόσκληση και είχαν αποδεχτεί ενώ είχαν δώσει κάποια χρήματα της τάξεως των 7.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει κάποια εικονική εκπαίδευση στην Ιορδανία ενώ υπάρχει αναφορά πως οι σχολές της περιφέρειας έλεγαν πως είχαν εκπαιδεύσει και πιλότους από το εξωτερικό προκειμένου και αυτοί να βρουν εδώ το “ευάλωτο σημείο” και να παίρνουν τη θεωρητική εκπαίδευση εάν είχαν κάποιο πρόβλημα στο εξωτερικό.

Οι “εξετάσεις” με κρυφά ακουστικά

Όσοι επέλεγαν να δώσουν τα λιγότερα χρήματα και περνούσαν από τη διαδικασία των εξετάσεων, έπαιρναν σαφείς οδηγίες για τα όσα έπρεπε να κάνουν.

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψηφίους για να διαπιστώσουν τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού ενώ τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο, έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται οι επίδικες οπτικοακουστικές συσκευές.

Ειδικές κινήσεις γίνονταν και την ημέρα των εξετάσεων με τους επικεφαλής της οργάνωσης να κατευθύνουν τους εξεταζόμενους, με στόχο να σταθούν στο κατάλληλο σημείο ώστε η κρυφή κάμερα να έχει οπτική επαφή με την οθόνη που προβάλλονταν οι ερωτήσεις.