Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM» απήύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες «να συμβάλλουν με διαφορετικό, αλλά εξίσου σπουδαίο τρόπο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κοινό σκοπό που είναι να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι”.

Και επισήμανε: «Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Για εστιατόρια και καφέ

Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε και στη διαδικασία της πιθανής επανεκκίνησης της αγοράς:

«Είναι ένα δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης. Είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα ορθίων. Αυτό είναι δεδομένο. Στην πρώτη φάση οποιουδήποτε ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σίγουρα δεν θα είναι η εστίαση. Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως είναι θετικές οι προοπτικές για το 2021 υπογραμμίζοντας: «Η ύφεση για το 2020 είναι αναμενόμενη και βαθιά και αφορά όλο τον κόσμο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το 2021, εφόσον ξεπεράσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Σκοπός μας είναι να μείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, να μην έχουμε πολλά λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, προκειμένου όλοι να πάρουν δίκαιο μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι’ αυτό δουλεύουμε. ‘Αρα, το 2021 και μετά αναμένεται να είναι χρονιές με ισχυρή ανάπτυξη, κάτι το οποίο φυσικά θα μεταφραστεί σε εισόδημα στην τσέπη των πολιτών. Και όταν κανείς έχει να προσδοκά μία ισχυρή ανάκαμψη και μία επιτάχυνση όσον αφορά την αύξηση του εισοδήματος στη χώρα, γιατί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει αυτό. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».