Πυροσβεστικό αεροσκάφος Πετζετέλ, από μια σειρά, που θεωρείται πεπαλαιωμένη, κατέπεσε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε από το σημείο της πτώσης με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Το αεροσκάφος ήταν μαζί με ένα ακόμη Πετζετέλ και είχαν σταλεί για να ενισχύσουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς μικρής έκτασης στην περιοχή Λαγώποδο -Μαχαιράδο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Τα πρώτα από αυτά τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν τη διετία 1983-1984 και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, 18 μετασταθμεύουν ανά ζεύγη σε εννέα αεροδρόμια (Αμυγδαλεώνας, Λέσβος, Λαμία, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Επιτάλιο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη) και τα πληρώματά τους βρίσκονται καθημερινώς σε ετοιμότητα απογείωσης εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που θα διαταχθούν.

Σχεδόν καθημερινώς, οι πιλότοι των PZL εκτελούν επίσης αποστολές προληπτικής επιτήρησης.

Τα αεροσκάφη PZL είναι πολωνικής κατασκευής. 30 από τα αεροσκάφη αυτά αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 από την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έκτοτε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ (Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, με έδρα τη Δεκέλεια), έχοντας ως αποστολή τους αεροψεκασμούς και την πυρόσβεση.

Ένα αντίστοιχο μονοκινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη το 2009 στον Κατελειό της Κεφαλλονιάς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο πιλότος του. Είναι ένα από τα δύο PZL που βρίσκονται σε μόνιμη διασπορά στο νησί.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρεται ότι «ως πυροβεστικό, το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2.500 lt υγρού φορτίου».