Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και μείον 10 βαθμούς σημειώθηκαν την νύχτα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου το πρωί επικράτησε και παγετός.

Ενδεικτικά στη Βασιλίτσα Γρεβενών το θερμόμετρο τις πρώτες πρωϊνές ώρες έδειξε μείον 10, ενώ και μετά τις 9.30 είχε καθηλωθεί στους μείον 9 βαθμούς. Στο Μέτσοβο έδειξε μείον 7 και στη Βλάστη Κοζάνης μείον 3 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έπεσε την νύχτα στο μηδέν (0), ενώ αργότερα άρχισε να ανεβαίνει και προβλέπεται να φτάσει μέχρι τους 8 βαθμούς.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ:

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες τοπικές νεφώσεις στην δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς την ανατολική Στερεά και τις δυτικές Κυκλάδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 05 έως 13 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 15 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Ενημερωτικό βίντεο με χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας οδηγών και επιβατών σε συνθήκες κακοκαιρίας, κοινοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αρμόδια για τον τομέα Μεταφορών υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε:

«Εν όψει των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται για κάποιες ημέρες του χειμώνα, όπως αυτές που διανύουμε, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει. Οι μεικτές καιρικές συνθήκες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για την σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες, για το καλό όλων μας».

Το βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=skAViRDq1PE

Οδήγηση σε μεικτές συνθήκες

Τις μέρες με κακοκαιρία για την Οδική μας ασφάλεια είναι σημαντικά τα εξής:

– Μειώνουμε ταχύτητα και διατηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας.

– Αποφεύγουμε τις λακκούβες με νερά και τα ρυάκια.

– Μειώνουμε ταχύτητα ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε ισχυρούς ανέμους.

– Δεν επιχειρούμε να διασχίσουμε χείμαρρους.

– Διοχετεύουμε παγωμένο αέρα στα τζάμια για να μη θολώνουν.

– Σε ομίχλη ανάβουμε τα ειδικά φώτα και ακολουθούμε τη δεξιά διαγράμμιση.

– Αν τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία, αποφεύγουμε να ξεκινήσουμε ή σταματάμε κάπου με ασφάλεια ωσότου κοπάσουν.

– Φροντίζουμε να έχουμε ελαστικά σε καλή κατάσταση, υαλοκαθαριστήρες, σύστημα θέρμανσης και όλες τις λάμπες φώτων σε λειτουργία.

– Έχουμε σύστημα επιπλέον πρόσφυσης (χιονοκουβέρτες, αλυσίδες) στο όχημα.

– Αν εκτάκτως σταματήσουμε σε μη προβλεπόμενο σημείο, χρησιμοποιούμε προειδοποιητικό τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο.

– Ελαττώνουμε ταχύτητα για να διευκολύνουμε τα αδέσποτα ή άγρια ζώα που μπορεί να είναι εξαντλημένα, πεινασμένα, ξεπαγιασμένα.