Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες και η επιχείρηση διάσωσης ναυαγών ανοιχτά της Πύλου και  ανάμεσα στους διασωθέντες έχουν εντοπιστεί έξι έως οκτώ διακινητές, παγκόσμια είναι η θλίψη για τις εκατοντάδες ψυχές, που χάθηκαν και έντονη η οργή για τους δουλέμπορους και για τους ισχυρούς της Δύσης, που αδιαφορούν και αδυνατούν να δώσουν τέλος σ΄αυτήν την ντροπιαστική επιχείρηση του σκλαβοπάζαρου. 

Είναι αδιανόητο αυτό, που συμβαίνει επί χρόνια με την διακίνηση μεταναστών και προσφύγων εν μέσω κινδύνων και συχνών ναυαγίων, τόσο στο Αιγαίο, όσο και ανοιχτά των ακτών της Λιβύης προς την Ιταλία, χωρίς ελέγχους και εποπτεία.

Τώρα όλη η προσπάθεια στρέφεται προς την πλευρά εντοπισμού των δουλεμπόρων, που σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έξι έως οκτώ Αιγύπτιοι και ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι διασωθέντες μετανάστες από το πολύνεκρο ναυάγιο στα νερά της Μεσογείου ανέρχονται σε 104 και ανάμεσά τους οι 6 με 8 διακινητές, οι οποίοι ανακρίνονται από χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, καθώς η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν με το σκάφος-νεκροταφείο τούς κατά πληροφορίες 600 ενδεχομένως και 700 ανθρώπους από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κήρυξε χθες τριήμερο εθνικό πένθος ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (16 Ιουνίου), για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας.

Οι έρευνες των Αρχών συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας για τυχόν επιζώντες, αλλά, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες λιγοστεύουν.

Λίγο πριν από τις 23:00 την Τετάρτη, πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταφέροντας σορούς μεταναστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μεταφορικό αεροσκάφος C-130 έκανε ρίψεις φωτοβολίδων στην περιοχή του ναυαγίου. Με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ, τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στην περιοχή και η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε ως επικεφαλής στην έρευνα και διάσωση.

Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Το αλιευτικό μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία, με την τραγωδία να γίνεται ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα. Μέχρι αυτή την ώρα ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 79, ενώ έχουν περισυλλεγεί 104 άνθρωποι. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 500 έως 700 ήταν οι επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος. Οι διασωθέντες είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά είχαν μπει στα αμπάρια του σκάφους για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία.

Περίπου 100 παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια

Διασωθείς-ασθενής αποκάλυψε σε γιατρό ότι «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια», σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα, με την κατάστασή της υγείας τους να κρίνεται διαχειρίσιμη. Όλοι τους είναι άνδρες, ηλικίας από 16 έως 49 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων, που θα πάρει δείγματα DNA τόσο από τις σορούς όσο και από τους επιζώντες, για τη μακάβρια ταυτοποίηση των θυμάτων. Χθες το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας τρία άτομα που εικάζεται ότι είναι οι διακινητές και έδωσαν καταθέσεις, ενώ από το στάδιο προανάκρισης αναμένεται να περάσουν όλοι οι διασωθέντες, για να ριχθεί φως στα αίτια της τραγωδίας.

Για πολλές ώρες επιχειρούσαν το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνοντας μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, ενώ οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μεταφέρουν με φορεία μετανάστες που νωρίτερα είχαν παλέψει με τα κύματα ώστε να βγουν ζωντανοί.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νίκος Σπανός, σχολιάζοντας το ναυάγιο, έκανε λόγο για σκάφη-πλωτά νεκροταφεία. «Αυτά τα σκάφη δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, δεν είναι αξιόπλοα δηλαδή, είναι πλωτά, θα το πω πολύ απλά, “πλωτά νεκροταφεία”.

Έσβησαν οι μηχανές του σκάφους

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση φαίνεται ότι βρέθηκε σε πολύ σε δυσχερή θέση το σκάφος, έσβησαν οι μηχανές του γιατί πιθανόν να είναι μηχανική βλάβη, ή από καύσιμα το πιθανότερο, και επειδή είχε μεγάλο αριθμό. Εκεί εστιάζω εγώ ότι πρέπει να είχε πάρα πολλούς επιβαίνοντες και πιθανόν να είναι και γυναικόπαιδα στους εσωτερικούς χώρους του αλιευτικού. Ότι εξαιτίας του μεγάλου βάρους που είχε το σκάφος -λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει υπερβεί κατά 1.000% περισσότερο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλό του- αν υπήρξε πρωτόκολλο».

Το ταξίδι των μεταναστών και το χρονικό της τραγωδίας

Το ταξίδι του αλιευτικού ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης, όταν και το προσέγγισε σκάφος της Frontex και του Λιμενικού, προσφέροντας βοήθεια στους μετανάστες, καθώς το σκάφος, όπως διαπιστώθηκε και από τις αποκλειστικές φωτογραφίες του iefimerida, ήταν γεμάτο κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, λίγες ώρες αργότερα, το αλιευτικό ανατράπηκε και βυθίστηκε. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών  τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την ζωη τους στη Μεσόγειο 1.200 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 72 παιδιά.