Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι η αυριανή, 22 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο με στόχο να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου και την ενθάρρυνση της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, όπως τα ποδήλατα και τα δημόσια μέσα μετακίνησης.

Η ημέρα ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και από τότε έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση και συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες βοηθούν στην προσπάθεια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.

Η ημέρα αυτή είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης, για καθαρότερο αέρα που προκύπτει από τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. Η μείωση αυτών μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ειδικά στις πόλεις που υποφέρουν από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όλη αυτή η δράση συμπεριλαμβάνει και τη προώθηση των μέσων μεταφοράς που διαθέτουν χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα υδρογόνου, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αειφορία. Αυτά τα μέσα μπορεί να θέτουν νέες προκλήσεις, όπως η ανάγκη για υποδομές φόρτισης και παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά επίσης προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και βιομηχανιών.

Ταυτόχρονα, αυτή η ημέρα προσφέρει την ευκαιρία να εξετάσουμε σε βάθος τις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα, όπως την αλλαγή του κλίματος, την ποιότητα του αέρα, την κατανάλωση ενέργειας και την κίνηση στους δρόμους, ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν από ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), ο συνολικός αριθμός των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν το 2022 στην Ελλάδα ήταν 5.495.927 (525 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους). Ο αριθμός αυτός παρουσίασε διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών λόγω παραγόντων όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι προτιμήσεις των καταναλωτών.

Αναμένεται ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων στην Αθήνα θα είναι σχετικά υψηλότερος σήμερα σε σύγκριση και με την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω διαφόρων παραγόντων με κυριότερο την αύξηση του πληθυσμού.

Ευρώπη 252.237.775 επιβατικά Ι.Χ αυτοκίνητα

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), έδωσε στη δημοσιότητα μια άκρως αποκαλυπτική έκθεση αναφορικά με τον ευρωπαϊκό στόλο οχημάτων. Στην Ευρώπη λοιπόν κυκλοφορούν 252.237.775 επιβατικά Ι.Χ αυτοκίνητα, 30.191.188 van, 6.451.695 φορτηγά και 720.783 λεωφορεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ACEA (2022), ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα 12,3 έτη, με τη χώρα μας να διαθέτει και με τη βούλα τον πιο γερασμένο στόλο όλων, με μέσο όρο ηλικίας τα 17,3 έτη.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εσθονία με μέσο όρο ηλικίας τα 16,6 έτη, ενώ την… γερασμένη τριάδα, συμπληρώνει η Τσεχία, ο στόλος της οποίας είναι κατά μέσο όρο 15,9 ετών.

Αντίθετα, ο πιο σύγχρονος στόλος Ι.Χ επιβατικών αυτοκινήτων βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,9 έτη, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Αυστρία με την Δανία (8,9 έτη), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με μέσο όρο ηλικίας του στόλου της τα 9,1 έτη.

Σε ότι αφορά τώρα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε κάθε χώρα, η Ελλάδα, διαθέτει στα εδάφη της 5.495.927 (525 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους), ενώ εάν υπολογίσουμε και τα van, τα φορτηγά αλλά και τα λεωφορεία, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 6.704.305.

Μέτρα από την τροχαία και κλείσιμο δρόμων

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του «This is Athens-City Festival» του Δήμου Αθηναίων και του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, θα πραγματοποιηθεί από τις 20:00, απόψε, και έως αύριο στις 22.00, διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων στις παρακάτω οδούς στο κέντρο της Αθήνας.

• Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευριπίδου και Ερμού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Καρ. Σερβίας, καθ΄όλο το μήκος της.

• Περικλέους, καθ΄όλο το μήκος της.

• Αθηναΐδος, καθ΄όλο το μήκος της.

• Αγ. Ειρήνης, καθ΄όλο το μήκος της.

• Πλ. Αγ. Ασωμάτων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σαρρή και Ερμού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ερμού.

• Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών. Αγ. Ασωμάτων και Αθηνάς, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αθηνάς.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.