Ένα από τα τελευταία πρόσωπα, που σημάδεψαν μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας στη χώρα μας, η σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, πέθανε χθες σε ηλικία 93 ετών,

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου του 2023 στην Α’ Παθολογική Κλινική. Αιτία θανάτου εκτιμάται ότι είναι το σηπτικό σοκ που προήλθε από εγκολποματίτιδα.

Μετά από δεκαετή σχέση, το 1970 μεσούσης της 21ης Απριλίου, παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε ήδη αποκτήσει μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας. Πατέρας της Δέσποινας ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικολάου Πλαστήρα.

Ήταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και γνώρισε το 1959 τον Γ. Παπαδόπουλο στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού του Πεδίου του Άρεως όπου εργαζόταν.

Η σχέση τους νομιμοποιήθηκε με έναν “επείγοντα νόμο” για την έκδοση διαζυγίου, που προώθησε σε μια νύχτα ο Παπαδόπουλος, προκαλώντας αντιδράσεις και από το χώρο αξιωματικών – συνεργών του στην επιβολή της δικτατορίας, διότι θεωρήθηκε σκάνδαλο.