Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με την ολοκλήρωση των αυτοψιών.

Υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ πάνω από 1.000 τα ακατοίκητα σπίτια.

Το Σάββατο διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια. Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.  Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στέγαση σε οικίσκους και τροχόσπιτα

Εξήντα οικίσκους για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τους σεισμούς στους δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και Λαρίσης έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υποδομών και ήδη οι πρώτοι 4Ο έχουν μεταφερθεί στην περιοχή δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν μέχρι την Δευτέρα.

«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή, δίπλα στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου» τόνισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε:

«Σκοπός μας είναι η άμεση υποστήριξη όλων όσων την έχουν ανάγκη και η επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών».

Παράλληλα εξήρε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν από την πρώτη στιγμή οι 120 μηχανικοί του υπουργείου που συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις αυτοψίες και την καταγραφή των ζημιών σε όλα τα κτίρια.

“Για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών και την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό, μεταφέραμε άμεσα και έχουμε ήδη διαθέσει σαράντα (40) τροχόσπιτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση τους από τους δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και Λαρίσης», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα κατάλληλης προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.