Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης σε μια ακόμη ανάρτησή του του γράφει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απευθυνόμενος στους πολίτες με ειρωνικό τρόπο: «Σταματήστε λίγο το μαύρο δάκρυ και διαβάστε τι πραγματικά συμβαίνει».

Έτσι παίρνει σαφώς θέση υπέρ του Πούτιν, αποδίδοντας την εισβολή σε “λόγους επιβίωσης της Ρωσίας”.

Σε μια εποχή, που όλος ο πολιτισμένος κόσμος εκφράζει οργή κατά του Ρώσου ηγέτη, την ώρα, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου  έρχεται ο κ. Τσελέντης να δικαιολογήσει και άρα να υποστηρίξει την στάση της Ρωσίας. Ήταν μάλιστα και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, ενώ είχε και δικαστική αντιπαράθεση με συνάδελφό του σεισμολόγο για το θέμα της ηλικίας του.

Πρόκειται για τον σεισμολόγο, που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει και την μέθοδο πρόγνωσης των σεισμών ΒΑΝ μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του, για την οποία μέθοδο η επίσημη και έγκριτη επιστημονική κοινότητα είχε εκφράσει αμφιβολίες και στο τέλος φάνηκε ότι ήταν μια “φούσκα”, αφού ουδέποτε έγινε ακριβής πρόγνωση σεισμών με ακριβή στοιχεία (Χρόνος τέλεσης, μέγεθος και τόπος) από το ΒΑΝ.

Τώρα ο κ. Τσελέντης έρχεται να αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε η Ρωσία να ξεκινήσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Εξηγεί ότι ο ίδιος είναι επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έχει πολλούς Ρώσους ακαδημαϊκούς φίλους και γνωρίζει πάρα πολλά για αυτήν τη Ρωσία.

Εγραψε μεταξύ άλλων ο Ακης Τσελέντης:

“Σταματήστε λίγο το μαύρο δάκρυ και διαβάστε τι πραγματικά συμβαίνει.

Η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από το ΝΑΤΟ: Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, τρεις Βαλτικές χώρες, Βουλγαρία (όλες πρώην σοβιετικοί δορυφόροι), συν την Τουρκία.

Αυτός ο κλοιός που έκανε το ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Βαλτική, έχει μόνο ένα κενό, την Ουκρανία. Αν η Ουκρανία εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ θα ολοκλήρωνε την πολιορκία της Ρωσίας.

Κι αυτό η Ρωσία (και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση της) είναι αδύνατο να το επιτρέψει ανεξαρτήτως τιμήματος για κρίσιμους γεωπολιτικούς λόγους , δηλαδή για λόγους επιβίωσης.

Και καταλήγει ο Τσελέντης::

“Απλά πράγματα , αλλά για να κάνεις την ομελέτα πρέπει υποχρεωτικά να σπάσεις τα αυγά. Συνεχίστε το κλάμα τώρα για τον κακό Πούτιν.

Δια ταύτα : Καταδικάζω την επέμβαση αλλά υποδεικνύω τις ευθύνες όσων την προκάλεσαν”.