Ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεωργιος Μπλιούμης που βρέθηκε στο Μοντ Ντε Μαρσάν, στη δυτική Γαλλία για την πολυεθνική αεροπορικη άσκηση VOLFA 20, είχε την ευκαιρία να πετάξει με Rafale (στην δεύτερη θέση) και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Ο αρχηγός από την θέση του συγκυβερνήτη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί, αλλά και να διαπιστώσει τις δυνατότητες των εντυπωσιακών ελιγμών των αεροσκαφών σε σχηματισμό, καθώς εκτελούσαν σενάρια εναέριας μάχης, χαμηλής πλεύσης και προσβολής στόχων εδάφους και επιφάνειας.

Ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είχε τη δυνατότητα επίσης να δει στην πράξη (σε προσομοίωση) τα όπλα που μπορεί να φέρει το γαλλικό μαχητικό. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault (Ντασό) και το flight simulator του Rafale. Ακόμη, μίλησε με τα πληρώματα, ελληνικά και ξένα, που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν και 4 F-16 block 50 της 347 ΜΠΚ καθώς και αεροσκάφη από την Γαλλία, την Ισπανία και προσωπικό από το Βέλγιο.

Ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΑ

Ο Γεώργιος Μπλιούμης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1979 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1983.

Έχει συμπληρώσει πάνω από 3200 ώρες πτήσης.
Έχει ιπταθεί με αεροσκάφη: T-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-4E και F-16C/D.

Είναι απόφοιτος:

  • του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων
  • του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου
  • του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου