Με τα πρώτα χιόνια, που έπεσαν στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν να λειτουργούν και τα υπέροχα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ άλλα βρίσκονται σε τελικές προετοιμασίες για να υποδεχτούν πολύ κόσμο τον φετινό χειμώνα, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές.

Αλλά και τα Σαββατοκύριακα ο καθένας μπορεί να πάρει το αυτοκίνητό του, την παρέα του και να χαρεί όλες τις ομορφιές του χιονισμένου τοπίου ακόμη και με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες.

Δεν είναι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα ίδια. Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Άλλο είναι γνωστό για την άριστη ποιότητα χιονιού, τις δύσκολες πίστες, άλλο για την εύκολη πρόσβαση και τους μικρούς χρόνους αναμονής στα λιφτ.

Στη Βόρεια Ελλάδα, από την Δράμα έως την Ήπειρο λειτουργούν εξαιρετικά χιονοδρομικά , όπου μπορείτε να γλιστρήστε στις λευκές πίστες, να ρουφήξτε τον ιονισμένο αέρα και να παίξτε χιονοπόλεμο, κατρακυλώντας στις πλαγιές.

Εδώ πληροφορίες για τα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας:

Χιονοδρομικό Φαλακρού – Δράμα

Απίστευτη θέα από τα ψηλότερα σαλέ, εξαιρετικής ποιότητας χιόνι στις πίστες. Το χιονοδρομικό αυτό είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας και βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου.

Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Στο βόρειο άκρο του νομού Δράμας στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του Φαλακρού όρους. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας.

Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά – Σέρρες

Βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, διαθέτει και πίστα αρχαρίων, σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια, σχολές ski και snowboard, καταστήματα ενοικίασης ski και snowmobiles και καταφύγιο στα 1500 μέτρα με δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Στο βόρειο άκρο του νομού Σερρών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ορθώνουν το ανάστημά τους τα όρη Βροντού. Εδώ σε μια ράχη κατάφυτη από οξιές, 27 χλμ από τις Σέρρες και 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας Οδού, συναντάμε το χιονοδρομικό κέντρο.

Χιονοδρομικό Βόρα – Καϊμάκτσαλαν

Απέραντες πίστες που διατηρούν λόγω γεωγραφικής θέσης και υψομέτρου την ποιότητα του χιονιού ως τον Απρίλιο.
Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χωρίζοντας με τον επιβλητικό όγκο του τη Μακεδονία από τη F.Y.R.O.M. Με υψόμετρο που φθάνει τα 2.524 μ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα και ομορφότερα βουνά της πατρίδας μας.

Η ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από την Έδεσσα, αλλά και από την Κοζάνη, ή τη Φλώρινα μέσω ασφάλτινων δρόμων. Η διαδρομή από την Έδεσσα μέχρι το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλαν είναι 60 χιλιόμετρα. Την Έδεσσα χωρίζουν από τη Θεσσαλονίκη μόλις 90 χιλιόμετρα. Από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε 570 χλμ.

Χιονοδρομικά Βερμίου – Σέλι

Στην άλλη άκρη του Βερμίου στο νομό Ημαθίας κοντά στο χωριό Σέλι που είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα με πρόσβαση τόσο από τη Νάουσα, όσο και από τη Βέροια, συναντάμε το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας καθώς λειτουργεί από το 1934. Απέχει από τη 20 χλμ. από τη Νάουσα, 24 χλμ. από τη Βέροια.

Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου – Πιερία

Το Χιονοδρομικό παρέχει γρήγορη πρόσβαση από Θεσσαλονίκη αλλά και απίθανη θέα στο Όλυμπο. Δύο snowbar πασίγνωστα για τα σφηνάκια τους που ρέουν άφθονα τις μεσημεριανές ώρες συμπεριλαμβάνονται στα όσο βρίσκει κανείς εδώ.
Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Το Ελατοχώρι (95 χιλιόμετρα από Θεσ/νίκη και 28 από Κατερίνη) βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων και απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο.

Χιονοδρομικό Βίγλας – Πισοδέρι

Αφθονο και καλής ποιότητας χιόνι, ενώ όταν δεν έχει πέσει χιόνι, το χιονοδρομικό κέντρο παραμένει ανοιχτό ως κέντρο υπαίθριων σπορ. Ανακαλύψτε τα ξεχασμένα χωριά Κορέστεια στο νομό Καστοριάς.
Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Φλώρινα με τις Πρέσπες. Συνολικά να υπολογίζετε ότι από την Φλώρινα θα χρειαστεί να καλύψετε 20 χλμ. η διαδρομή αν και έχει άφθονες στροφές είναι ασφάλτινη και εκχιονίζεται συχνά. Από Αθήνα για Φλώρινα θα χρειασθεί να διανύσετε 580 χιλιόμετρα. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού θα διανύσετε 190 χιλιόμετρα.

Χιονοδρομικό Βιτσίου – Καστοριάς.

    Χιονοδρομικό Βιτσίου – Καστοριά

    Ησυχία και ελάχιστη αναμονή στα λιφτ. Ανακαλύψτε τα κοντινά χωριά Οξιά, Βυσσινιά και Πολυκέρασο. Η απόσταση από την πόλη της Καστοριάς είναι μόλις 22 χλμ. και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε πυκνό δάσος Οξυάς.

    Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Στο όρος Βίτσι που δεσπόζει ανάμεσα στη Φλώρινα κα την Καστοριά, πάνω στον ορεινό δρόμο που συνδέει τις δυο πρωτεύουσες (22 χλμ. από Καστοριά, 40 από Φλώρινα) συναντάμε τις εγκαταστάσεις του μικρού αυτού χιονοδρομικού κέντρου που απέχει επίσης από το Νυμφαίο 11 χιλιόμετρα.

    Χιονοδρομικό Βασιλίτσας – Γρεβενά

    Εξαιρετική θέα προς όλα τα μεγάλα βουνά της Β. Πίνδου (Σμόλικας, Τύμφη ) καθώς και άριστη ποιότητα χιονιού. Ανακαλύψτε τις Δρακολίμνες της Βασιλίτσας που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

    Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών, στα όρια με τον νομό Ιωαννίνων. Ερχόμενοι από Αθήνα μέσω Δομοκού -Καρδίτσας –Τρικάλων τα Γρεβενά απέχουν συνολικά 410 χλμ. και από εκεί το Χιονοδρομικό κέντρο απέχει 50 χιλιόμετρα. Από Θεσ/νίκη έως Γρεβενά θα καλύψετε165 χλμ μέσω Εγνατίας Οδού. Πρόσβαση στο χιονοδρομικό υπάρχει και από την Κόνιτσα Ιωαννίνων μέσω ορεινού ασφάλτινου δρόμου, αλλά στην περίπτωση αυτή να υπολογίζετε ότι θα καλύψετε 60 χιλιόμετρα προετοιμασμένοι για γερη αναβαση.

    Χιονοδρομικό Ανήλιο – Μέτσοβο

    Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου είναι φιλικό για αρχάριους και παιδιά με εύκολη πρόσβαση από το Μέτσοβο.
    Χιονοδρομικό Μετσόβου Ανακαλύψτε τη μαγεία του χειμερινού δάσους με μια βόλτα με το snow truck, το ειδικό χιονοόχημα που κάνει βόλτα στα χιόνια. Επίσης, στο άγνωστο και πανέμορφο χωριό Ανήλιο, βρίσκεται το νεοφώτιστο χιονοδρομικό, με καινούργιες πίστες και… νέες συγκινήσεις.

    Πού βρίσκεται – πώς θα πάτε: Στη μέση του γνωστού για τις κακοκαιρίες του ορεινού δρόμου που συνδέει τις πεδιάδες της Θεσσαλίας με την Ήπειρο και την πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται το Μέτσοβο και σε μικρή απόσταση το χωριό Ανήλιο. Η πρόσβαση στην περιοχή μέσω Εγνατίας οδού έγινε αρκετά πιο εύκολη. Έτσι να υπολογίζεται ότι από την Αθήνα θα χρειαστεί μέσω Τρικάλων να διανύσετε 415 χιλιόμετρα, από Θεσσαλονίκη 215 χιλιόμετρα και από Γιάννενα μόλις 50.