Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε καλός μήνας για τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων, καθώς αυτές σημείωσαν άνοδο κατά 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πωλήθηκαν συνολικά 7.290 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), σημειώνοντας παράλληλα άνοδο στις πωλήσεις 10μήνου κατά 9,7% (συνολικά πωλήθηκαν 100.062 μονάδες).

Πολύ μεγάλη αύξηση (272,7%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκε στα καινούρια λεωφορεία. Μόνο τον Οκτώβριο πουλήθηκαν 41 λεωφορεία, έναντι 334 στο 10μηνο. Θετική ήταν η πορεία στα φορτηγά με αύξηση 3,3%, αλλά και στα δίκυκλα με αύξηση 29,6% και 3.239 μονάδες.

Αυτό που κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση στην ελληνική αγορά είναι ότι οι πωλήσεις των SUV σε όλες τις κατηγορίες αντιπροσωπεύουν το 40,6% των συνολικών πωλήσεων, όταν τον περσινό Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30,4%.

Από το σύνολο των πωλήσεων το 61,7% των οχημάτων έχουν ως βασικό καύσιμο τη βενζίνη, με το πετρέλαιο να ακολουθεί πτωτική πορεία και να σημειώνει πωλήσεις 25,6% όταν την περσινή αντίστοιχη περίοδο το ποσοστό ήταν 37,2%.

Αύξηση στις πωλήσεις έχουν σημειώσει τα υβριδικά αυτοκίνητα, έχοντας ποσοστό 8,9% του συνόλου των πωλήσεων, αλλά και αυτό του φυσικού αερίου που το ποσοστό αγγίζει το 2,1%. Τέλος, τα επαναφορτιζόμενα τον Οκτώβριο αντιπροσωπεύουν το 0,7% των πωλήσεων με ανοδική τάση.

Το ένα τρίτο των 38.592 αυτοκινήτων ήταν SUV

Όπως προκύπτει και από προηγούμενα στοιχεία τα SUV κατακτούν ολοένα και περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους αφορούσε μία στις τρεις ταξινομήσεις καινούριων Ι.Χ. κάποιο SUV.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 πωλήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 38.592 επιβατηγά οχήματα και από αυτά ήταν 12.771 SUV, που κέρδισαν ένα μερίδιο της τάξης του 33,09%. Μάλιστα, στις εμπορικότερες κατηγορίες των supermini και των compact μοντέλων έχουν πάρει τα SUV το πάνω χέρι, καθώς η ζήτηση γι αυτά μεγαλώνει συνεχώς.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι και τα 10 SUV με τις περισσότερες πωλήσεις το 2019 στην Ελλάδα ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες των B – SUV και C – SUV, καθώς καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγοραστών, προσφέρονται σε προσιτές τιμές και ξεχωρίζουν με το οικονομικό κόστος χρήσης τους.