Συνεχίζονται με έντονο τρόπο οι εσωκομματικές αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης με χαρακτηριστικότερη αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που επέμεινε σήμερα στον ΑΝΤ 1 για ανάγκη προσφυγής σε εσωκομματικές εκλογές.

Μάλιστα είπε ότι και πριν από τις ευρωεκλογές πολύς κόσμος έλεγε ότι “ο Ανδρουλάκης δεν κάνει για πρόεδρος”.

Άλλα στελέχη του κόμματος επιτέθηκαν μέσω κύκλων -κυρίως από πλευράς Χάρη Δούκα- στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «οι απειλές για διαγραφές δείχνουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του», ενώ του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει «αν θέλει εκλογές και πότε αυτές θα γίνουν».

Το χάσμα Ανδρουλάκη-διαφωνούντων βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, λίγες ώρες πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ κύκλοι στελεχών ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τον Ανδρουλάκη τονίζουν ότι οι απειλές για διαγραφές δείχνουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του

Επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Οι εσωκομματικοί διαφωνούντες απάντησαν με κλιμάκωση κατά του Μίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νικος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του.

Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα.

Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 εως 14%. Εξάλλου όλοι οι φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Απειλεί με διαγραφές ο Ανδρουλάκης

Έτοιμος να κριθεί από τη βάση του κόμματος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στo κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γ. Κουβαρά, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, όπως ζητούν οι αμφισβητίες του.

Εξαπέλυσε βολές κατά των διαφωνούντων εναντίον του και άφησε δηλητηριώδη υπονοούμενα κάνοντας λόγο ότι είναι υπόδειγμα ηγεσίας ενώ προειδοποίησε με διαγραφές όσους μετά την απόφαση της ΚΕ επιμείνουν στη τοξικότητα.

«Αν σε κάποιους δεν αρέσει το υπόδειγμα ηγεσίας, ας το πουν ευθέως, μην το κλώθουν γύρω-γύρω. Εγώ δεν είμαι παράγοντας διαφθοράς ή παιχνιδιών με τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Η επικοινωνία υποτάσσεται στην πολιτική, όχι η πολιτική στην επικοινωνία, αυτό είναι το μοντέλο που υπηρετώ. Αν δεν τους αρέσει, ας το πουν ευθέως», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς και «όλα θα γίνουν με σεβασμό στις καταστατικές μας διαδικασίες». Πρόσθεσε ότι «έχουμε όργανα και καταστατικό, δεν είμαστε ζούγκλα. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας και της απαξίωσης, δεν θα το επιτρέψω».

Απείλησε ευθέως με διαγραφές, λέγοντας ότι μετά την Κεντρική Επιτροπή, «όπου θα πάρουμε συλλογικές αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο και διχόνοια θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ».

Απάντηση Ανδρουλάκη στον Χάρη Δούκα

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε προσωπικά και στη συνέντευξη του Χάρη Δούκα, χαρακτηρίζοντας θεμιτές τις φιλοδοξίες του. «Θέλω να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες. Ανεβαίνει σταθερά. Όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών, αλλά, θεσμικά και πολιτικά, δεν θα έχουμε πασαρέλα», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει μεν στις καταστατικές διαδικασίες, αλλά όχι και στο χρονοδιάγραμμα, καθώς το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ έχει ποικίλες πρόνοιες.

Η συνέχεια του σίριαλ θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου που έχει οριστεί για αύριο, Τετάρτη (19/6).

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε να δίνει περισσότερη σημασία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, επειδή το Πολιτικό Συμβούλιο είναι εισηγητικό όργανο, ενώ η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να λάβει και τις αποφάσεις.