Ένα από τα πιο μεγάλα στάδια της χώρας, το ΟΑΚΑ, αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα στατικότητας που…

Ένα από τα πιο μεγάλα στάδια της χώρας, το ΟΑΚΑ, αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα στατικότητας που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει.

Μαζί και το ποδηλατοδρόμιο στην Καλογρέζα λόγω προβλημάτων στα στέγαστρα Καλατράβα.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τα οποία κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

  • Για το πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Καρύδης καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών.

«Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο.

Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα», είπε μεταξύ των άλλων.



Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.



Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από το βράδυ της Παρασκευής (29/09) έχει ξεκινήσει και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του Μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων.



Το άρθρο ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.