Στο μεγαλύτερο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνας – Θεσσαλονίκης λειτουργεί διπλή γραμμή και τηλεδιοίκηση, εκτός από δύο κομμάτια, το ένα μεταξύ σήραγγας Όθρυος – Άγιος Στέφανος Λαμίας, που το σύστημα καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το άλλο Άγιος Στέφανος – Λάρισα, που έχει μονή γραμμή και τοπική τηλεδιοίκηση στο Παλιαοφάρσαλο.

Αυτά ανακοινώνει επίσημα με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα αποκατασταθούν όλες οι γραμμές.
Ο υφυπουργός αναφέρει συγκεκριμένα:
“Αυτή τη στιγμή, η γραμμή #Αθήνα_Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει:
📍Τμήμα: Αγίοι Αναργύροι Αττικής-νότια είσοδος της σήραγγας Όθρυος: διπλή σιδηροδρομική γραμμή, ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση.
📍Τμήμα: Σήραγγα Όθρυος – Άγιος Στέφανος Λαμίας: διπλή γραμμή, αλλά δυστυχώς ο Daniel κατέστρεψε όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης που είχαν μόλις παραδοθεί
📍Τμήμα: Άγιος Στέφανος Λαμίας- Λάρισα: μονή γραμμή, τοπική τηλεδιοίκηση στο Παλαιοφάρσαλο
📍Τμήμα: Λάρισα-Θεσσαλονίκη: διπλή γραμμή, τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση
Έχουμε ξεκινήσει ήδη με σκληρή δουλειά ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να αποκατασταθούν οι γραμμές ενώ μέσα στον Μάρτιο θα δεσμευθούν πιστώσεις 470 εκατ. € και θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς”.
Η σήραγγα Όθρυος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σιδηροδρομική  της Ελλάδας, μετά την σήραγγα Καλλιδρόμου, επί της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η κατασκευή της σήραγγας άρχισε το 1998, ολοκληρώθηκε το 2015 και δόθηκε στη κυκλοφορία το 2017, με την ολοκλήρωση της γραμμής. Έχει μήκος 7.200 μέτρα.

Εδώ η ανάρτηση του υφυπουργού υποδομών Ν. Ταχιάου