Να γίνει υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός σε ολόκληρη την επικράτεια ζήτησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νικόλαος Καπραβέλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη περιπέτεια τους προσεχείς μήνες, λόγω της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε σε συνέντευξή του στο ΟΠΕΝ, ότι δεν μιλάει ως πολιτικός, ούτε έχει τέτοια κίνητρα, αλλά απευθύνεται στον κόσμο με την επιστημονική του ιδιότητα, αλλά και με την εμπειρία για όσα έζησε όλο αυτό το διάστημα του κορωνοϊού στην εντατική covid του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι δεκάδες ασθενείς, εκ των οποίων αρκετοί κατέληξαν.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση και η “συμπεριφορά” της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς ο ιός αυτός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας τρόμο για μεγάλες συνέπειες.
Ο σπουδαίος γιατρός είπε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο ηθικής στη συμπεριφορά των αρνητών του εμβολίου, από την στιγμή, που δεν σέβονται τον συνάνθρωπό τους και επισήμανε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι από την μετάλλαξη Δέλτα για το σύστημα υγείας, για την κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό.
“Η μετάλλαξη Δέλτα, είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να ακυρώσει και τα ήδη πραγματοποιημένα εμβόλια, αν υπάρξει νέα μεγγάλη εξάπλωση στον πληθυσμό, εξ αιτίας των ανεμβολίαστων.”
Ανησυχία και στην Ευρώπη
Οι ηγέτες από τα 27 κράτη-μέλη αναγνώρισαν μεν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, ωστόσο συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.
Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι επίσημες “φωνές” που δείχνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα στη Γηραιά ήπειρο, αλλά και νέο lockdown σε πολλές χώρες.
Β. Κικίλιας: “Κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα”
Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
“Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.
Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.
Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση”, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια εμβόλια μας προστατεύουν
Υπενθυμίζεται πως στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα έχουν για την ώρα παρουσιάσει η Pfizer/Biontech και η AstraZeneca.
Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.