Ενεργοποιήθηκε σεισμικό ρήγμα, από τα πολλά, που είναι αχαρτογράφητα στην ελλαδικό χώρο.-

Νύχτα μεγάλης ταλαιπωρίας έζησαν οι κάτοικοι στην Φλώρινα και στις γύρω περιοχές, που συγκλονίστηκαν από σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Ο τρόμος από τον σεισμό, οι αρκετοί μετασεισμοί και το κρύο κράτησαν σε αγωνία και αναστάτωση τον κόσμο, που βγήκε σε δρόμους και πλατείες, παρότι οι ζημίες ήταν σχετικά λίγες, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Όσο περνούν οι ώρες η περιοχή ηρεμεί, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως αυτές του καθηγητή και προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, ως προς την εξέλιξη της ακολουθίας του χθεσινοβραδινού σεισμού μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στη Φλώρινα.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Φλώρινα. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως σε τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών-, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Σε δρόμους και πλατείες οι κάτοικοι

Μετά τον κύριο σεισμό, πολλοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ καθησύχασε για τις υλικές ζημιές, διαβεβαιώνοντας: «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, τόνισε πως μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Κάτοικοι της Φλώρινας, συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Η Πυροσβεστική στη Φλώρινα έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας.

Την απόφαση αυτή πήραν για προληπτικούς λόγους οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Αισθητός και στο Μοναστήρι

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός έγινε αισθητός στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν καταγράφηκαν πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί ούτε στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

Άγνωστα ρήγματα ενεργοποιούνται 

Σε όλο τον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σεισμικά ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα,οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες.

Τα γεωμορφολογικά στοιχεία τέτοιων περιοχών εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα και πιθανά και με μεγάλα μεγέθη, σύμφωνα με γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Χάρτης με σεισμικά ρήγματα ανά την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΤΕΕ με την ευκαιρία των μελετών για την κατασκευή του αγωγού TAP.