Αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου η δίκη για την συμφορά στο Μάτι, καθώς η αίθουσα του δικαστηρίου δεν χωρούσε ούτε τους 21 κατηγορουμένους, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για την εικόνα ντροπής και κατάντιας ως προς τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης στη σημερινή Ελλάδα.

Κατά την έναρξη της δίκης, αυτής που περίμεναν 4,5 χρόνια οι κάτοικοι για δικαίωση των 104 νεκρών, ανάμεσά τους και μια γριούλα ετών 70 που δεν άντεξε και πέθανε πριν από τρεις εβδομάδες, σημειώθηκαν εικόνες ντροπής στα δικαστήρια.

Δεκάδες άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, δικηγόροι, εκ των οποίων κάποιοι στέκονταν στο παράθυρο εκτός της αίθουσας, μάρτυρες και δημοσιογράφοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην αίθουσα του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που θα δικάσει την υπόθεση.

Στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων τα θύματα της τραγωδίας έχουν τοποθετήσει ένα πανό που γράφει «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Στο κτίριο 9, όπου ανακοινώθηκε η έναρξη της δίκης, οι μάρτυρες, κάποιοι εξ αυτών εγκαυματίες, όταν αντίκρισαν τον χώρο που διατέθηκε φώναζαν «ντροπή».

Τραυματίζεται η αρχή της δημοσιότητας της δίκης

Η Πολιτεία δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή τη δίκης. Η πραγματικότητα τους διέψευσε, καθώς στην αίθουσα που έχει προσδιοριστεί η έναρξη της δίκης της ζωής τους, δεν μπόρεσε να χωρέσει ούτε καν τους κατηγορούμενους. Όσο για τους δικηγόρους των δυο πλευρών, τους μάρτυρες, το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του τύπου, ούτε λόγος να γίνεται για θέση μέσα στην αίθουσα. Γεγονός, που όπως επισημάνθηκε, τραυματίζει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Φτάνοντας στο κτίριο 9, οι μάρτυρες αντίκρισαν την μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πολυπρόσωπης δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες να στριμώχνονται και μη πιστεύοντας στα μάτια τους έλεγαν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι αυτό είναι «ντροπή».

Αυτοί που αποφασίζουν σε ποια αίθουσα θα διεξαχθεί η δίκη είναι οι (εκλεγμένες) από τους δικαστές διοικήσεις των δικαστηρίων. Πάντως, οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που είναι η μοναδική που μπορεί να καλύψει με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όλες τις πλευρές τις ανάγκες μιας τέτοιας δίκης, που δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, που το αποτέλεσμα της αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων

Τον κίνδυνο να υπάρξουν ζητήματα παραγραφής των αδικημάτων, επισήμανε ο δικηγόρος και ποινικολόγος, Λουκάς Προυσανίδης, με αφορμή την αναβολή της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για τις 7 Νοεμβρίου.

«Θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Μπορεί να υπάρξουν στο τέλος ακόμα και ζητήματα παραγραφής. Τα πλημμελήματα παραγράφονται στην οκταετία από τη στιγμή που έχει κινηθεί η δίωξη εδώ πέρα. Είναι μια διαδικασία που για να τελειώσει στην ουσία της να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες, να έχουμε  την υποστήριξη της κατηγορίας  και τις αγορεύσεις υπεράσπισης. Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια η όλη αυτή η ιστορία, οπότε μπορεί ακόμα και να τρενάρουν για ζητήματα παραγραφής. Γι αυτό εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και λέμε ότι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τα διαδικαστικά προβλήματα πρέπει άμεσα να λυθούν», δήλωσε ο κ. Προυσανίδης.

«Το πλημμέλημα από τη στιγμή που έχουν εκκινήσει διώξεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση στο Μάτι, είναι η οκταετία, από τότε που τελέστηκε το αδίκημα.  Αυτό σημαίνει ότι σε τρεισήμισι χρόνια από τώρα, αν παραμείνει πλημμέλημα θα παραγραφεί. Και σας διαβεβαιώ από άλλες υποθέσεις ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτήν, ότι όταν έχουμε όλον αυτό τον όγκο των μαρτύρων, είναι πολύ πιθανόν κάποιες ευθύνες ή και όλες οι ευθύνες αν παραμένει πλημμέλημα να παραγραφούν» , συμπλήρωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί μία από τις οικογένειες των θυμάτων.