To Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος

Ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης δημιούργησε μία ταινία – ντοκιμαντέρ διαρκείας 20 λεπτών με τον τίτλο «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πολιτισμού».

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο δοκίμιο της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση το οποίο περιγράφει όλη την εξελικτική πορεία του Μεσολογγίου από την πρώτη εμφάνισή του τον 14ο αιώνα ως καταφύγιο Δαλματών κουρσάρων και ψαράδικος οικισμός και την μετεξέλιξή του σε ναυτική πόλη και εμπορικό εξαγωγικό κέντρο.

Στη συνέχεια αναφέρεται στον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια του οποίου δημιούργησε τον μεγαλύτερο στόλο της χώρας συνεχίζει με την πνευματική υπόσταση της πόλης και αφού εξιστορεί την καταστροφή του στα Ορλωφικά καταλήγει με την συμμετοχή του στον Αγώνα και την συγκλονιστική Έξοδο δηλαδή την εθελούσια και προμελετημένη πορεία των Μεσολογγιτών προς τον θάνατο.

Η σεναριογράφος Ακακία Κορδόση είναι συγγραφέας, γέννημα θρέμμα Μεσολογγίτισσα, με σπουδές κλασσικής γαλλικής φιλολογίας στην Ελλάδα και μοντέρνας φιλολογίας στην Ντιζόν στη Γαλλία.

Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και μελέτες. Το 1979 βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών για τη γλωσσική μελέτη της «Μιλήστε Μεσολογγίτικα» ενώ το 1991 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία της Γαλλίας το Μέγα Βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων.

Το 2001 επελέγη και εκπροσώπησε την χώρα με άλλους 45 Έλληνες συγγραφείς στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα. Το 2003 εξελέγη ομόφωνα για το σύνολο του έργου της Επίτιμη Διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2004 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.

Οι απαγγελίες έγιναν από τον τενόρο Χρήστο Ραμμόπουλο και την ηθοποιό Γιούλη Μαρούση.

Ο Χρήστος Ραμμόπουλος είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μάστερ στη Μουσική Παιδαγωγική στο Ιόνιο Παν/μιο . Σπούδασε Κλασσικό τραγούδι στο Atenaeum Maria Kallas της Αθήνας. Το 2013 αποφοίτησε από το τμήμα Μελοδραματικής του Atenaeum Maria Kallas. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο του στο Ηρώδειο στην όπερα “Περουζέ” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Το 2017 συνεργάστηκε ως μέλος μικρού φωνητικού συνόλου με τον Στέφανο Κορκολή ενώ το 2019 πραγματοποίησε ζωντανές ηχογραφήσεις και συναυλίες με τον Κωστή Μαραβέγια.

Η Γιούλη Μαρούση είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτης, απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Μέλισσα» της Έλντας Πανοπούλου. Εμψυχώτρια του Θεατρικού Παιχνιδιού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε Θέατρα της Αθήνας, στον κινηματογράφο αλλά και ως σκηνοθέτης σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.