Γρίπη τύπου Α: “Η κλινική κατάσταση κυμαίνεται από ασυμπτωματική μόλυνση έως βαριάς μορφής πνευμονία”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γρίπη H1N1 με υψηλό πυρετό, γεγονός που ανατρέπει τον προγραμματισμό για την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα την νόσο.

«Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Νταβός με πυρετό λόγω γρίπης Η1Ν1», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι λόγω της κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού ενδέχεται το υπουργικό που ήταν προγραμματισμένο για αύριο να αναβληθεί για μια από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δεν θα πάει στις ΗΠΑ

Ανατροπή στα σχέδια του πρωθυπουργού προκάλεσε η νοσησή του με γρίπη Α Η1Ν1, την οποία επιβεβαίωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι από αμφίβολη έως απίθανη.

«Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από το Νταβός διεγνώσθη θετικός στην γρίπη Α Η1Ν1. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ καθίσταται αμφίβολη έως απίθανη να γίνει», είπε ο κ. Μαρινάκης, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε όσες εκδηλώσεις μπορεί».

Προς ολιγοήμερη αναβολή οδεύει και το υπουργικό συμβούλιο.«Το υπουργικό συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για αύριο αλλά αν δεν καταστεί εφικτό θα αναβληθεί. Θα επαναξιολογείται με βάση την πορεία της γρίπης. Αν δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός θα αναβληθεί αλλά για λίγες ημέρες», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τετάρτη τις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και επαφές με την ομογένεια.

Τι είναι ο νέος ιός της γρίπης Α/Η1Ν1

Ο νέος ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους.

Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ιού H1N1 στην ανθρώπινη υγεία;

Η νέα γρίπη Α είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού. Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.

Τρόποι μετάδοσης του ιού

Η μετάδοση της νόσου γίνεται  όπως και η μετάδοση της κοινής γρίπης: Σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα, ή και την ομιλία, αλλά και την άμεση επαφή (φιλιά, χειραψία), όπως επίσης και έμμεση επαφή, δηλαδή επαφή με επιφάνειες και υλικά στα οποία έχουν προσκολληθεί μικροσταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Η μετάδοση γίνεται και μέσω επαφής των μικροσταγονιδίων με τον επιπεφυκότα. Η περίοδος της μεταδοτικότητας είναι 1-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Για την νέα περίπτωση της γρίπης Α, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό.

Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη Α πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.