Δεν τιμούν την χώρα και τον πολιτισμό μας οι εικόνες, που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης τη νύχτα της Τρίτης με την εκδίωξη περίπου 400 μεταναστών και προσφύγων, που είχαν μεταφερθεί από την Σάμο για να εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Μπορεί οι κάτοικοι και οι τοπικοί παράγοντες να έχουν δίκιο και να διαμαρτύρονται ως προς τα περιστατικά παραβατικότητας και παρανομίας, που παρατηρούνται στην περιοχή, αλλά είναι θέμα της πολιτείας να φροντίσει για την τήρηση της έννομης τάξης και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει συνθήκες στοιχειώδους διαβίωσης για τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους, είτε είναι μετανάστες, είτε πρόσφυγες. Και υπό τις έκτακτες συνθήκες, που αντιμετωπίζει η χώρα καλά είναι να δείχνουν όλοι κατανόηση μέχρι να υπάρξει μονιμότερη διευθέτηση του προβλήματος.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι περίπου 400 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια καθώς άλλαξε ο αρχικός προορισμός, που ήταν τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αφού δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν εκεί  όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Τρίτη τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των Βρασνών διαμένουν ήδη 250 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται καθώς όπως αναφέρουν έχουν σημειωθεί κρούσματα παραβατικότητας.

Κατόπιν  αυτού το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Υπήρχαν συμβάσεις με ξενοδοχεία

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.