Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξαιτίας του τεράστιου προβλήματος της αδυναμίας  διαχείρισης απορριμμάτων κηρύχθηκε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με απόφαση του Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η απόφαση έχει δίμηνη διάρκεια και ισχύει έως 20 Ιουνίου 2022, ενώ, όπως επισημαίνεται, ελήφθη διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι αλλεπάλληλες καταστροφές του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες μεταφοράς κι εναπόθεσης απορριμμάτων. Ο μόνος ΧΥΤΑ ο οποίος μέχρι τώρα δεχόταν την εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων είναι ο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης ΓΕΝ Αιτωλ/νιας στην Πάλαιρο, σε απόσταση 110 χλμ. από το Μεσολόγγι.

Η καθημερινή όμως κίνηση των οχημάτων του δήμου στον εν λόγω ΧΥΤΑ έχει εκτινάξει το κόστος των καυσίμων, ειδικά μετά και τις τελευταίες αυξήσεις, καθώς και το κόστος των επισκευών.

Τα οχήματα του δήμου λόγω της καθημερινής συλλογής και στη συνέχεια της πορείας προς την Πάλαιρο, παρουσιάζουν βλάβες με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται προς επιδιόρθωση συχνά, για χρονικά διαστήματα άνω της μίας εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα τα δρομολόγια μειώνονται και πολλοί κάδοι σε διάφορους οικισμούς δεν συλλέγονται. Η καθυστερημένη συλλογή δημιουργεί υπερχείλιση των απορριμμάτων και σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που ανεβαίνουν αποτελούν πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Δήμαρχος: Αιτήθηκα νέα χρηματοδότηση

Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος δήλωσε σχετικά:

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να λύσουμε το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα μείζον πρόβλημα που κληρονόμησε η δημοτική αρχή και που δυστυχώς για πολλά χρόνια άφηναν το πρόβλημα να διογκώνεται, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, τους πολίτες και για το περιβάλλον που επλήγη ανεπανόρθωτα. Εμείς από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων μας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ κόπο το θέμα του ΧΥΤΑ, όμως τα νέα προβλήματα μας γύρισαν πίσω. Και πάλι θα το αντιμετωπίσουμε. Με σοβαρότητα και με αλλεπάλληλες και επίμονες ενέργειες.

Η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψω να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Κινδυνεύει το περιβάλλον και η υγεία όλων μας.

Ο Δήμος μας θα συνεχίσει με τα μικρά μέσα που διαθέτει να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό πλέον δεν επαρκεί. Διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο κεντρική. Ήδη αιτήθηκα νέα χρηματοδότηση. Ο δρόμος ήταν και είναι μακρύς αλλά τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν τους κόπους μας και η ζωή των δημοτών μας θα γίνει καλύτερη και χωρίς σκουπίδια».(Πηγή: Εφ. ΑΙΧΜΗ)

Πως έχει το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει

Από δημοτικές παρατάξεις έχουν κατατεθεί προτάσεις, όπως αυτή από την “Συμμαχία για το μέλλον”, που αναφέρει:

“Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος είναι η εκπόνηση ενός άμεσου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να περιλαμβάνει :

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στα κύτταρα 3 & 4, τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατ΄ αρχήν τα χρήματα της αύξησης των δημοτικών τελών που έγινε το 2019 και κατά υπολογισμούς μας υπερβαίνουν τις 700.000 ευρώ μέχρι σήμερα και να ενεργοποιηθούν χρήματα που λιμνάζουν σε άλλους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να χαθούν, ώστε ο ΧΥΤΑ να μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα.

Η ανακύκλωση απορριμμάτων στον δήμο μας, που είναι ανύπαρκτη, θα πρέπει να δρομολογηθεί το ταχύτερο. Να περιλαμβάνει την οικιακή κομποστοποίηση και την διαλογή στην πηγή, τουλάχιστον για γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και χαρτί, με παράλληλη καμπάνια ενημέρωσης σε όλο τον δήμο. Έχουν βγει και συνεχίζουν να βγαίνουν περιβαλλοντικά προγράμματα που χρηματοδοτούν τις δράσεις αυτές και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενταχθεί σε κανένα.

Σύμφωνα με τους Ελληνικούς και Κοινοτικούς νόμους, οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν οργανωμένη ανακύκλωση, από την 1/1/2022 θα πληρώνουν βαρύ πρόστιμο το οποίο ο δήμος θα μετακυλήσει στους δημότες μέσω νέας αύξησης των δημοτικών τελών.

Θα ήταν τραγική η εικόνα από την μία να συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους και από την άλλη να γίνονται αυξήσεις δημοτικών τελών !

Από ΧΥΤΑ να γίνει ΧΥΤΥ

Απώτερος σκοπός μας και εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω, πρέπει να είναι η σταδιακή μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή ο χώρος ταφής απορριμμάτων να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν στο ελάχιστο τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ και θα πολλαπλασιασθεί ο χρόνος ζωής των νέων κυττάρων χωρίς προβλήματα.

Θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των απορριμματοφόρων αλλά και του έμψυχου δυναμικού που ασχολείται με την καθαριότητα και βέβαια ο δήμος να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως αποδιοπομπαίους τράγους, για να καλύψει την δική του ανικανότητα. Καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τους εργαζόμενους οι οποίοι και μοχθούν και προτάσεις για την επίλυση του θέματος έχουν.

Οι κουτοπονηριές του τύπου αδειάστε τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ, στα κρυφά και χωρίς κανείς να θέλει να υπογράψει την εντολή, είναι έγκλημα που επισύρει την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα.

Με μια απλή επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ θα διαπιστώσετε ότι η κάθετη απόσταση μεταξύ των επιφανειών των παλαιών και νέων κυττάρων είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα, να υπάρξει κατάρρευση η οποία θα αχρηστεύσει πλήρως και τα νέα κύτταρα και ολόκληρο τον ΧΥΤΑ.

Όσοι έχουν την άποψη ότι ο ΦΟΣΔΑ στο Αγρίνιο, που θα έλυνε το πρόβλημα, θα είναι σύντομα έτοιμος, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και η λειτουργία του θα καθυστερήσει κατά πολύ.

Θα πρέπει τέλος να εξευρεθεί άμεσα μια προσωρινή λύση, δεδομένου ότι η Ναύπακτος μπορεί να δεχθεί μόνο 1.200 τόνους απορριμμάτων, από τους 16.000 τόνους το χρόνο που παράγει ο δήμος μας. Πολύ σύντομα το πλαφόν της Ναυπάκτου θα εξαντληθεί και τα σκουπίδια, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, θα συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια”.