Λήγουν τα μεσάνυχτα απόψε (Δευτέρας προς την Τρίτη του Πάσχα) τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για την εορταστική περίοδο, που επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για την αποτροπή των μετακινήσεων προς την ύπαιθρο και των συνάξεων στα πασχαλινά τραπέζια.

Ωστόσο παραμένουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις πολιτών και είναι απαραίτητες οι βεβαιώσεις ή τα μηνύματα προς το 13033 με τα έξι σημεία. Για τα μέτρα αυτά πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η παράτασή τους έχει γίνει μέχρι 27 Απριλίου.

Το εορταστικό διήμερο, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της Αστυνομίας, σημειώθηκαν συνολικά 137 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Η περίοδος αναφέρεται στο πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έως χθες, Κυριακή του Πάσχα, στις 15:00. Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο σημειώθηκαν 85 παραβάσεις και χθες, από τις 06:00 έως τις 15:00, 52.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι βεβαιώθηκαν 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και συγκεκριμένα:

23 στην Αττική,
11 στη Θεσσαλονίκη,
8 στην Κρήτη
7 στην Πελοπόννησο,
1 στο Νότιο Αιγαίο,
1 στη Δυτική Μακεδονία και
1 στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 35 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 781 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 455 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, βεβαιώθηκαν συνολικά 981 άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο καταγράφηκαν 930 παραβάσεις και 51 την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 15:00. Στους παραβάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ. «Πρωταθλήτρια» και εδώ η Αττική με συνολικά 370 άσκοπες μετακινήσεις.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τις συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και άλλων κατηγοριών, ανήλθαν σε 7, ενώ βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις. Το πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 5.000 ευρώ.

«Παραφωνία» οι εικόνες σε Φλοίσβο και Κορδελιό

Πάντως, την Κυριακή του Πάσχα, αρκετοί Αθηναίοι επέλεξαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα να βρεθούν στον Φλοίσβο. Παρά τις αυστηρές συστάσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να αθληθούν κοντά στη θάλασσα

Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αψήφησαν και στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Σε γειτονιά της περιοχής  βγήκαν στον δρόμο και άρχισαν να χορεύουν. Σε βίντεο, παρουσιάζονται περίπου 25 άτομα να είναι πιασμένα χέρι-χέρι και να διασκεδάζουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για συναθροίσεις δέκα ατόμων και άνω είναι 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Ικανοποίηση από το υπουργείο

Στο γεγονός ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παρά τις λίγες εξαιρέσεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

«Οι συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες. Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει αναπτυχθεί μια συλλογική συνείδηση υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση των πολιτών που τήρησαν στην πλειονότητά τους τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά στο διάστημα εορτασμού του Πάσχα.

«Και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, «αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί την καμπύλη διάδοσης του κορωνοϊού».