Κύμα παροδικής κακοκαιρίας επελαύνει από χθες  σε πολλές περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και την πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 9-10 βαθμών Κελσίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η κακοκαιρία εκδηλώθηκε στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, το νότιο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης,

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

 

tr2

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σημειώνονται  στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.
Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα διατηρηθούν και αύριο, όμως βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

tr3

Ο καιρός σήμερα Τρίτη

Πρόσκαιρα φαινόμενα με γρήγορη κίνηση από βορρά προς νότο. Σε αρκετές περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Μεμονωμένες καταιγίδες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σε ηπειρωτικά τμήματα.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Κρήτη. Στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα. Στα Δυτική Ελλάδα, στα κεντρικά ηπειρωτικά καθώς επίσης στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ο καιρός θα παρουσιάσει πολύ γρήγορη βελτίωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 6, στην Ήπειρο από -3 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 10 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 4 έως 9 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με σταδιακή ενίσχυση. Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά το πρωί θα στραφούν σε βόρειους με ίδιες εντάσεις. Τις μεσημεριανές ώρες στο σύνολο του Αιγαίου θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.