«Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν άκουσε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τις πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Για την αντίδραση αυτή του πρωθυπουργού μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, προσθέτοντας:

«Οταν μας είπε, πριν από ένα μήνα, ο κ. Τσιόδρας το τι πρέπει να κάνουμε, υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός και δυσφορία». Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια. Τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναφτιάξουμε, τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω».
«Ετσι πήρε ο πρωθυπουργός την απόφαση να ακολουθήσει τη γνώμη των ειδικών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επενδύσεων επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα είναι αμείλικτος όσον αφορά τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας. «Θα σκίσω όποιον αισχροκερδεί», σχολίασε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στα ΑΤΜ.

Βρούτσης: Πάμε για βαθιά ύφεση

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε πως οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα φέρουν, αναμενόμενα, ύφεση στην χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα», ο υπουργός σχολίασε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα από τον κορωνοϊό. Και με ρεαλιστικό τρόπο τόνισε τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα.

«Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη είναι πρωτοφανής και δεν έχει καμία σχέση με κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι η ελληνική οικονομία περνάει σε ύφεση, σημαίνει ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων, λυπάμαι που το λέω, αλλά πρέπει να πω την πραγματικότητα, και τρίτον η ανεργία θα ανέβει», είπε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 50.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για τους εργοδότες και την αποζημίωση των 800 ευρώ, τονίζοντας πως στο μέλλον εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, η «ομπρέλα» αυτή θα διευρυνθεί. Επίσης, ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης».

«Είναι μια πρώτη περίμετρος μέτρων για κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όσο βαθαίνει σε έκταση η κρίση η περίμετρος, η ομπρέλα αυτή θα διευρύνεται συνεχώς. Επί πλέον, και οι χρονικοί προσδιορισμοί που έχουμε βάλει μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα επεκτείνονται. Λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης», σχολίασε.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως «είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα, αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν», ενώ για την Σύνοδο Κορυφής και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, Μακρόν και επτά ακόμη ηγετών για τα ομόλογα-corona, τόνισε: «Χτύπησαν το κουδούνι στην Ευρώπη του Βορρά. Και τους είπαν πολύ απλά, ελάτε να συνεργαστούμε, κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις διότι κανείς δεν θα βγει νικητής απ αυτή τη διαδικασία. ‘Η όλοι ή κανένας».
Πηγή: iefimerida.gr/ΕΡΤ-1