Διασπορά σε πολλές περιφέρειες της χώρας και εξάπλωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε πόλεις, στρατόπεδα και αθλητικές ομάδες διαπιστώνεται σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, κάνοντας τους ειδικούς να λένε ότι είμαστε πολύ κοντά στην “κόκκινη γραμμή”.

Η ανησυχία είναι διάχυτη και μέσα στην κυβέρνηση, κάτι που οδηγεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει νέα σύσκεψη αύριο, Δευτέρα, για εκτίμηση της κατάστασης και την ενδεχόμενη απόφαση για πιο αυστηρά μέτρα, όπως είναι τα τοπικά lockdown.

Οι επιστήμονες ανησυχούν από την σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, καθώς σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκαν 75 κρούσματα εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Tα 19 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 15 στη Θεσσαλονίκη και 13 στην Καβάλα, ενώ 12 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κατανομή ανά την Ελλάδα έχει ως εξής:

– πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,

– δεκαεννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης
-δεκαπέντε κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τέσσερα από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-Δεκατρία κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έντεκα από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
-Τέσσερα κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Τα 1290 (27.7%) κρούσμστα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα  εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 545439 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6657 (1.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Σε στρατόπεδο της αεροπορίας στρατού

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας, στον Βόλο.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Τaxydromos, τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι γιατροί εκτιμούν πως οι τρεις κόλλησαν από τον 20χρονο Βολιώτη οπλίτη, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός την περασμένη Πέμπτη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και 24 ώρες μετά, υποβλήθηκαν όλοι οι στρατιώτες σε τεστ κορωνοϊού. Έτσι προέκυψαν τα τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς στρατιώτες. Και οι τρεις, που είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο 20χρονος που νόσησε πρώτος μεταφέρθηκε αρχικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σε σχολή της αστυνομίας Κομοτηνής δύο κρούσματα

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Χronos, το δεύτερο κρούσμα που εντοπίστηκε, ανήκει στον κύκλο των επαφών του πρώτου κρούσματος. Ο ασθενής προς το παρόν βρίσκεται σε απομόνωση στις εγκαταστάσεις της Σχολής, ωστόσο αν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, θα μεταφερθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο 534 συνοριοφύλακες (άνδρες και γυναίκες) που θα υπηρετήσουν σε νησιά της παραμεθορίου.

Θετικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού είναι γεγονός στον δικέφαλο του Βορρά. Χθες, Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της ομάδας εντόπισαν ύποπτο κρούσμα Covid-19 με ήπια συμπτωματολογία.

Σήμερα, έγινε γνωστό πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως τελικά ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ είναι θετικός στον κορωνοϊό και μοιραία μπαίνει σε καραντίνα.

Ωστόσο, αρνητικά ήταν τα υπόλοιπα τεστ των παικτών του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα οι προπονήσεις της ομάδας να επανέλθουν στον κανονικό τους ρυθμό. Υπενθυμίζεται πως ο δικέφαλος βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και στις επόμενες ημέρες θα δώσεις φιλικούς αγώνες, προκειμένου να είναι έτοιμος για το σημαντικό ραντεβού στις 25 Αυγούστου, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Champions League.

Πέντε κρούσματα στην Εθνική Πόλο

Για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Εθνική ομάδα πόλο ανδρών μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γιατρός της ομάδας Γιώργος Μαρίνος.

Συνολικά, έχουν σημειωθεί 5 κρούσματα στην ομάδα, μεταξύ των οποίων είναι και ο διεθνής πολίστας, Μανώλης Πρέκας, ο οποίος ανακοινώθηκε χτες, Σάββατο, ότι βρέθηκε θετικός στον ιό.

Όπως είπε ο γιατρός, οι αθλητές είναι καλά στην υγεία τους και παραμένουν στο σπίτι.

Σε καραντίνα έχει τεθεί και όλη η ομάδα. Τα τεστ θα επαναληφθούν την Τρίτη.

Επίσης, σε καραντίνα βρίσκονται και η ομάδα πόλο γυναικών και όλοι οι υπάλληλοι στον Άγιο Κοσμά.