Ηπιότερο από το αναμενόμενο είναι προς το παρόν το κύμα κακοκαιρίας, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά περιοχές όπως η Μαγνησία και η Καρδίτσα επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας εξπρές είναι οι έντονες βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Ισχυρές ήταν οι βροχοπτώσεις σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Πιερία, αλλά δεν σημειώθηκαν καταστροφές.

Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της παρασκευής η βροχή ήταν έντονη, αλλά αργότερα κόπασε και την νύχτα σημειώθηκαν ελαφρές βροχοπτώσεις.

Χιόνια στα ορεινά των Τρικάλων

Με ισχυρές βροχές στα πεδινά που άρχισαν από χθες το απόγευμα στο νομό Τρικάλων και το προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία να χτυπά στα κινητά των κατοίκων ώρα 16:00, άρχισε η μεταβολή του καιρού εξπρές.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και σήμερα στις 4 τα ξημερώματα σταμάτησαν, ενώ το κύμα κακοκαιρίας μεταφέρθηκε στα ανατολικά της Θεσσαλίας.

Το βράδυ όμως που η θερμοκρασία έπεσε περισσότερο, άρχισε να χιονίζει για τα καλά στα ορεινά διαμερίσματα πάνω από τα 1.000 μ. περίπου, όπως μεταδίδει το trikalaola.gr.

Στα Περτουλιώτικα λιβάδια και το χιονοδρομικό κέντρο το έστρωσε, διαγράφοντας όμορφες εικόνες, με τη θερμοκρασία να πέφτει και κάτω από μηδέν!

Το πρωί τα φαινόμενα σταμάτησαν, η θερμοκρασία στα πεδινά είναι στους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουμε καθώς το πολύ νερό που έπεσε είδη απορροφήθηκε από το έδαφος που διψούσε και οι αγρότες δε θα αναγκαστούν να τα ποτίσουν, όπως είχαν αρχίσει ήδη πολλοί να τα ποτίζουν για να μη χαλάσει η σπορά.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι.

Στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λάρισα ώστε αν χρειαστεί να επέμβουν.

Στο Καστρί του Δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό κοινότητα, εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε άλλα 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την αστυνομία.

Η κακοκαιρία έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα Σάββατο (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).