Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στις παραπάνω περιοχές.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης που έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Εκατοντάδες σπίτια ακατοίκητα

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια:

– Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

-Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

-Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τέλος, ξεκίνησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Εμβολιασμοί και ελεύθερη μετακίνηση

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στην σύσκεψη παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Αγιάς, οι οποίοι ζήτησαν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί των μετακινήσεων στους πολίτες και να γίνει άμεση άρση της ένταξης της περιοχής στο “βαθύ κόκκινο” λόγω της πανδημίας, επειδή στον νομό επικρατούν ειδικές συνθήκες.

Ζητήθηκε επίσης να εμβολιασθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην βοήθεια που παρέχεται προς την σεισμόπληκτη περιοχή, όπως και όλοι οι κάτοικοι της ίδιας περιοχής.

Οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ζήτησαν επίσης την αποστολή στα σεισμόπληκτα χωριά μεγάλων οικίσκων και κοντέινερς ώστε να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες τόσο των υπηρεσιών, όσο και των κατοίκων.

Μετά την σύσκεψη ο Κώστας Αγοραστός και ο γγ Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν στο Δαμάσι για να συμμετάσχουν σε σύσκεψη σεισμολόγων που έχουν φθάσει στην περιοχή.

Τοποθετήθηκαν σεισμογράφοι

Νέοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή του σεισμικού όγκου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του μετασεισμικού φαινομένου, όπως δήλωσε  ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος συμμετείχε σε συνάντηση σεισμολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου για να εξετάσουν το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Στη συνάντηση μετείχαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.