Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ για περισσότερα άτομα στις πλαζ και έως 20.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 – 90 ημέρες.

……………………………………………

Οι οργανωμένες πλαζ ανοίγουν το Σαββατοκύριακο, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα  από 5.000μέχρι και 20.000 ευρώ στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα, όπως προανήγγειλε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στις δηλώσεις του σχετικά με την διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και το άνοιγμα των παραλιών, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε με έμφαση ότι προβλέπεται ακόμα και το σφράγισμα των επιχειρήσεων  εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις.


Οι οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται να έχουν 40 άτομα ανά στρέμμα και οι άξονες των ομπρελών να έχουν απόσταση μεταξύ τους τα τέσσερα μέτρα. Το προσωπικών των οργανωμένων πλαζ έχει την υποχρέωση της απολύμανσης στις ξαπλώστρες όταν φεύγουν οι λουόμενοι μέχρι να πάνε άλλοι.

Οι πετσέτες πάνω στις ξαπλώστρες είναι ευθύνη των λουομένων. Δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν καταστήματα εστίασης με τραπεζάκια, αλλά μόνο διάθεσης «πακέτου» και όχι ντελίβερι στις πλαζ.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 14/05/2020

Στην πρώτη παράβαση προβλέπεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ αναλόγως τα τετραγωνικά και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες

Στη δεύτερη παράβαση προβλέπεται τριπλασιασμός του προστίμου και των ημερών διακοπής λειτουργίας, δηλαδή λουκέτο για 90 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες και στα αυστηρά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες προστασίας των πολιτών, τόνισε “αν δεν είστε έτοιμοι, μην ανοίξετε τα μαγαζιά σας”.

Τα μέτρα στις εκκλησίες την Κυριακή 

Απαραίτητη θα είναι η χρήση αντισηπτικού στις Εκκλησίες και σε όλους τους λατρευτικούς χώρους, η λειτουργία των οποίων ξεκινά από την Κυριακή, αλλά με υπολογισμό 30 πιστών για 300 τ.μ. και 50 από 500 τ.μ. και πάνω.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά θα πρέπει οι ιερείς, αλλά και οι πιστοί να τηρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες.

Από 25 Μαΐου ταξίδια σε Λευκάδα και Ελαφόνησο

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και στην Κρήτη. Διευκρίνισε, δε, ότι επιτρέπεται η οδική μετακίνηση και στην Εύβοια.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν απαγορεύεται η μετακίνηση στη Λευκάδα αλλά και την Ελαφόνησο. Στις δύο αυτές περιοχές, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα νησιά. Δηλαδή, η μετακίνηση θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

Επίσης ενημέρωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον ιό Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2770 συνολικά εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα”.

Τσιόδρας: «Μπορεί να γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός

Μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον ιό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το πότε και… αν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός.

Ο καθηγητής είπε συγκεκριμένα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε πως ίσως ο ιός να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε: “Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε.

Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτη διαδρομή του, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της γης έναντι του κορονοϊού, μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι“.