Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη θα διαρκέσει ο καύσωνας που πλήττει σταδιακά όλη τη χώρα, με τι μέγιστες θερμοκρασίες να υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες  τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 – 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Πέμπτη θα υπάρχει βοριαδάκι στο Αιγαίο, το οποίο μερικώς θα επηρεάζει και τα ανατολικά προσήνεμα, μετριάζοντας την αίσθηση της ζέστης. Από την Παρασκευή όμως που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και σ’ αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασιών θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Στερεά και Θεσσαλία με υψηλές τιμές

Σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Για έναν από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως λέει, «από το 1987 και μετά είχαμε περίπου 10 ή 11 μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Θα είναι σίγουρα στους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας τριανταπενταετίας. Το 2007 είχαμε, επίσης, δύο μεγάλους καύσωνες μεγάλης διάρκειας, από τότε δεν ξανασυνέβη, συμβαίνει όμως φέτος».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, πρόκειται για έναν καύσωνα μεγάλης διάρκειας και αρκετά έντονο. Ειδικά από την Παρασκευή και μέχρι την Τρίτη τα επίπεδα θερμοκρασιών θα είναι αρκετά υψηλά, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν στους 43, 44 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, στα ηπειρωτικά κυρίως και στη Νότια Κρήτη.

Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Βοιωτία

 Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι στη Δυτική Ελλάδα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 40-41 ° C, τοπικά ίσως και 42 στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Δυτική Ελλάδα, κυρίως στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο

«Στη Θεσσαλία, σε τμήματα του Αργολικού Κάμπου, στη Μεσσηνία, σε όλες αυτές τις περιοχές, στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, θα δούμε και 45 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι καύσωνες που βιώσαμε τα προηγούμενα χρονικά διαστήματα μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, δεν έχουν καμία σχέση με τον καύσωνα που έρχεται. Ο καύσωνας που έρχεται συγκαταλέγεται σε έναν από τους πέντε ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 30 ετών», σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.