“Θα έχουμε μια κακοκαιρία με μεγάλη διάρκεια, που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τουλάχιστον και την Τετάρτη με πολλή βροχή”, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, που βρίσκονται σε επιφυλακή για την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.

Η νέα κακοκαιρία ξεκίνησε να χτυπά από σήμερα -και για τρεις τουλάχιστον μέρες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, επηρεάζοντας κυρίως την πολύπαθη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στην κεντρική Ελλάδα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες.

Κακοκαιρία με… διάρκεια και μεγάλα ύψη νερού

«Θα έχουμε μια κακοκαιρία με μεγάλη διάρκεια, που ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τουλάχιστον και την Τετάρτη. Μια κακοκαιρία αρκετά ισχυρή αλλά αναμενόμενη, δεν είναι ακραία για την εποχή.

Ωστόσο, αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι θα πέσει πάλι αρκετή βροχή στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου η κατάσταση των υποδομών, μετά το πρόσφατο πλήγμα, είναι τραγική. Και επειδή η βροχή θα είναι ιδιαίτερα έντονη, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία μας, είναι κάτι το οποίο θέλει παρακολούθηση»,  o Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα πιο δύσκολα έρχονται σήμερα Δευτέρα όπου θα «χτυπηθεί» η δυτική, κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, δηλαδή Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα αλλά και σε βόρεια Εύβοια και Λαμία, θα πέσει και πάλι πολύ μεγάλος όγκος νερού.

Την Τρίτη σε Βόλο και Πήλιο

Την Τρίτη το ισχυρό κύμα θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα δούμε και πάλι πολύ μεγάλο όγκο νερού και προς την ανατολική και νότια Θεσσαλία, προς το Πήλιο, τον Βόλο και άλλες περιοχές που δοκιμάστηκαν από την «κακοκαιρία Daniel».

Και η Τετάρτη αναμένεται μια επίσης δύσκολη ημέρα, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας φαίνεται να επιμένει και να ευνοεί βροχές στις περιοχές της Θεσσαλίας, της βορειοανατολικής Στερεάς και της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «είναι ένα φαινόμενο, λεπτομέρειες του οποίου θα παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα».

Προσοχή για την εξέλιξη του φαινομένου και στην Αττική

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πέσουν μέσα στο τριήμερο και στην Αττική με τον κ. Λαγουβάρδο να εφιστά την προσοχή των κατοίκων αλλά και των Αρχών λέγοντας: «Η Αττική θέλει προσοχή γιατί εδώ πνιγόμαστε με πολύ μικρότερα ύψη βροχής από αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλία».

Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι τοπικές. «Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως το φαινόμενο «Daniel», αλλά που όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θα παρακολουθεί στενά την πορεία της νέας κακοκαιρίας και δεν χρειάζεται ανησυχία. «Δε θα πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Μπορούμε να δούμε μια διαταραχή μία εβδομάδα πριν, που θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού αλλά δεν μπορούμε να πούμε με λεπτομέρειες πόσα θα είναι τα ύψη βροχής και σε ποιες συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είναι μια πρόβλεψη που την
έχουν 2 – 3 μέρες πριν», τονίζει, απευθύνοντας μ ‘ αυτό τον τρόπο και ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους του και τις πρόσφατες «κόντρες» γύρω από την πρόβλεψη της κακοκαιρίας.

Το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).