Μια νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν να ακολουθήσουν κοινή πολιτική σε μια σειρά θεμάτων, σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι το Βερολίνο στηρίζει τις θέσεις της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά, απορρίπτοντας κάθε επιβουλή επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Έφτασα σε μια νέα Ελλάδα», είπε ο ‘Ολαφ Σολτς παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας το στίγμα για τη νέα εποχή των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η πρώτη επίσκεψη Γερμανού Καγκελαρίου μετά το τέλος της εποπτείας, τη στιγμή μάλιστα που συντελούνται κοσμογονικά γεγονότα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε μια στιγμή, επίσης, που η χώρα βαδίζει σε στερεότερο έδαφος οικονομικά και την ίδια ώρα επιχειρεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο εκμεταλλευόμενη τη θέση της γεωγραφικά αλλά και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Σόλτς εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα και τις επιτυχίες της, αλλά ήταν φειδωλός σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και με το πλαφόν στην ενέργεια, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ωστόσο αφήνοντας πίσω την τεταμένη σχέση των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων η επίσκεψη Σολτς σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο διμερών σχέσεων, σε μια στιγμή, που, για πρώτη φορά, οι σχέσεις αυτές των δύο χωρών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα θερμές.

Οι δύο ηγέτες Μητσοτάκης και Σολτς έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Οικονομία, Ουκρανία, τουρκικές προκλήσεις, ενέργεια, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και το μεταναστευτικό τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης που εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αλλά και στη συνέχεια στο γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση.

Για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής

Και ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:

“Ζούμε, πράγματι, σε μια καινούργια εποχή. Με νέα στοιχήματα. Όμως είμαστε οπλισμένοι με πολύτιμες εμπειρίες. Ήδη η Ευρώπη -με τη Γερμανία σε έναν κομβικό ρόλο- συντονίζει τα βήματά της, ώστε να απαντήσει στις αρνητικές συνέπειες από τη ρωσική πολιτική στο φυσικό αέριο.

Και δεν θα μπορούσε, νομίζω, να υπάρξει καλύτερη απάντηση από αυτήν που είχε δώσει ο Willy Brandt όταν αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1975. Τα λόγια του αντηχούν επίκαιρα όσο ποτέ.

Έλεγε τότε ο Willy Brandt, μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73: «Μερικοί νομίζουν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τα προβλήματα. Κάτι που διδάσκει με σαφήνεια ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όλο το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας».

Και κατέληγε με το συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής».

Και προσυπογράφω κάθε λέξη αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης του μεγάλου Γερμανού και Ευρωπαίου ηγέτη. Και κανείς, πιστεύω, ότι δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ τους.

Όσο για τις διμερείς μας σχέσεις, αγαπητέ φίλε Olaf, μιλούν καλύτερα από όλα οι αυξημένες εμπορικές μας συναλλαγές. Η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου. Είναι μια από τις κυριότερες αγορές για ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενώ και στο πεδίο της Άμυνας, πρόσφατα εγκαινιάσαμε μια νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής, που εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ουκρανία.

Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Και βέβαια, να τονίσω τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα. Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση. Η Αστυπάλαια, για παράδειγμα, γίνεται από κοινού με σημαντική Γερμανική εταιρία, την Volkswagen, ένα νησί – πρότυπο της νέας εποχής. Αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του εύρους των συνεργασιών που μπορούν να δρομολογηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσο για τα κενά μεταξύ μας, υπάρχουν για να γεφυρώνονται. Για αυτό και δεν θα κρύψω ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του Κατοχικού Δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η Ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη”.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ζήτησε διάλογο για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Σολτς είπε:

“Φυσικά συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη εκφράστηκα για το ζήτημα αυτό σε σημερινή μου συνέντευξη και είπα ό,τι είναι απαραίτητο. Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, ειδικά στον οικονομικό τομέα, και θα έπρεπε να είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών στην περιοχή να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αυτές προς όφελος των λαών τους. Κατά τις συνομιλίες μας αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο, και ως προς αυτό μπορεί και θα πρέπει κανείς να της επιδείξει εμπιστοσύνη.

Για παράδειγμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι σημαντικές μόνον για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και τη διατλαντική Συμμαχία.

Γι’ αυτό και διακατέχομαι από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου”.

Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου

Ο Γερμανός καγκελάριος παραχώρησε ειδική συνέντευξη στα ΝΕΑ προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Ο Ολαφ Σολτς, σε ερώτηση για την ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο και τις απειλές κατά της Ελλάδας, απάντησε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών. Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους, η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει», πρόσθεσε.

Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ουτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».

«Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι «δεν νοείται κράτη-μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Στον Έβρο τα τεθωρακισμένα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως τα τεθωρακισμένα Marder που πήρε η Ελλάδα από την Γερμανία θα πάνε στον Εβρο, καθώς εκεί θα είναι πιο χρήσιμα και θα βοηθήσουν περισσότερο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απάντηση για το πού θα τοποθετηθούν τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder, δόθηκε κατά τη διάρκεια ερώτησης Γερμανού δημοσιογράφου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ολαφ Σολτς μετά τις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σολτς: Δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα

Στην ερώτηση λοιπόν «θα είχατε πρόβλημα αν η Ελλάδα τοποθετήσει τα τεθωρακισμένα Marder στα σύνορα με την Τουρκίας;», ο Ολαφ Σολτς απάντησε πως δεν είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να ζητήσει τον λόγο για το πώς η ελληνική πλευρά θα τα χρησιμοποιήσει, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος.

«Δώσαμε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή αυτά τα τεθωρακισμένα. Ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν με άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδος», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του απάντησε πως τα τεθωρακισμένα θα πάνε στο Εβρο, καθώς εκεί θα είναι πιο χρήσιμα.

«Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του καγκελαρίου για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας, όμως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».

Του είπε και μία γερμανική παροιμία

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο των δηλώσεών του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς μίλησε στα γερμανικά, ενώ είπε και μία γερμανική παροιμία.

Αξιότιμε Καγκελάριε, ολοκληρώνοντας τις επαφές μας ειλικρινά νιώθω πολύ πιο αισιόδοξος. Νομίζω ότι το ίδιο μπορούν να αισθάνονται και όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Γερμανοί.

Κάνουμε πολλά μαζί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Με κατανόηση, με σεβασμό, με αλληλεγγύη, με τολμηρές κινήσεις συνεργασίας, γιατί όπως λέει και μία γερμανική παροιμία: «Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη. Μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή χαρά», είπε και το επανέλαβε στα γερμανικά.

Εντυπωσιάστηκε στην Ακρόπολη

Εντυπωσιασμένος από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη ο Όλαφ Σολτς, όπου ανέβηκε το πρωί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις του στα social media.

Ο Γερμανός καγκελάριος στα βίντεό του κάνει λόγο για επίσκεψη σε «πολύ καλούς φίλους», εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον Έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός ότι τον ξενάγησε «σε αυτό το καταπληκτικό μοναδικό μέρος στη μέση της Αθήνας».

«Αυτό το μνημείο δεν μοιάζει με κανένα άλλο για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς για την Ακρόπολη και καταλήγει: «Αυτές (η Δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης) είναι αξίες για τις οποίες η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται σήμερα».