Διαδικασία ιχνηλάτησης για εντοπισμό των επαφών, που είχε στην Κω το ζευγάρι των Ελλήνων, που βρέθηκε με κορωνοϊό,  αρχίζει από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας με την ελπίδα ότι δεν θα έχει υπάρξει διασπορά του covid 19, καθώς εφααρμόζονται όλα τα μέτρα του πρωτοκόλλου.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι το ζευγάρι έμεινε μόνο τρεις μέρες στο νησί και μάλιστα έξω από την πόλη στο Ζηπάρι.

Ωστόσο η κινητοποίηση είναι έντονη και στο νοσοκομείο της Κω, ενώ παράλληλα διατυπώνονται ερωτήματα για το πως ταξίδεψε το αντρόγυνο με πλοίο από τον Πειραιά στο νησί και γιατί δεν έγιναν οι στοιχειώδεις έλεγχοι κατά την επιβίβαση, όπως η θερμομέτρηση .

Η εκτίμηση είναι ότι πιθανόν να μην ελέγχονται όλοι οι επιβάτες ή ο τρόπος του ελέγχου να μην είναι ακριβής και αξιόπιστος. Εδώ οφείλει να δώσει απαντήσεις ο ΕΟΔΥ και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Το ζευγάρι  των ηλικιωμένων με καταγωγή από το νησί δεν εμφάνισε αμέσως συμπτώματα. Αρχικά ο 73χρονος άνδρας ο οποίος έχει διακομισθεί στην Αθήνα στο Αττικό Νοσοκομείο, εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας. Στη συνέχεια σε αντίστοιχο τεστ υπεβλήθη και η γυναίκα του η οποία επίσης βρέθηκε θετική.

Όπως σημειώνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης το βασικό ερώτημα είναι πως οι αρμόδιοι άφησαν να ταξιδέψει το ζευγάρι χωρίς θερμομέτρηση, καθώς τώρα το έργο της ιχνηλάτησης στο πλοίο ή και ο έλεγχος σε αυτούς με τους οποίους ο άνδρας και η γυναίκα ήρθαν σε επαφή εδώ και δύο μέρες στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολο.