Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι τον Ιούνιο θα έχουμε φτάσει στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε σήμερα Πέμπτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε επίσης και στην απελευθέρωση των μέτρων τονίζοντας ότι μας βοηθάει ψυχολογικά.

«Πλέον δεν έμειναν και πολλοί περιορισμοί. Η πλήρης απελευθέρωση ψυχολογικά μας βοηθάει. Αυτό που έγινε δεν είναι επικίνδυνο, δε θα αλλάξει τρομερά την επιδημιολογική εικόνα, γιατί κατ’ ουσίαν συνέβαινε το ίδιο πράγμα στην εστίαση με τους όρθιους. Για τα γήπεδα δεν καταλαβαίνω την πληρότητα στο 50%. Αυτό που έμεινε, και πρέπει να μας μείνει σαν καλή συνήθεια, είναι οι μάσκες, όπου υπάρχει συνωστισμός ή στα ΜΜΜ, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για λόγους υγείας», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις για τις Απόκριες οι οποίες δε θα πραγματοποιηθούν, ο ίδιος είπε γελώντας ότι «Τις παρελάσεις μπορούμε να τις μετονομάσουμε σε διαδηλώσεις και να γίνουν και αυτές. Το να λέμε ότι μόνο η παρέλαση θα προκαλέσει πρόβλημα, είναι μια υπερβολή».

«Δε γίνεται να ζούμε συνέχεια με περιορισμούς. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και εμείς που τους προτείνουμε δεν αντέχουμε άλλο. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά. Για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο δρόμοι, παράλληλοι: Εμβολιασμός και testing», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δε χρειάζεται 4η δόση, παρά μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους»

«Η 3η δόση μας καλύπτει τουλάχιστον για ένα τετράμηνο σε πολύ υψηλό ποσοστό. Με εξαίρεση τους ανοσοκατασταλμένους δε χρειάζεται 4η δόση. Περιμένουμε την Άνοιξη να εγκριθούν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έτσι ώστε την αναμνηστική δόση που θα κάνουμε να είναι με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε όλες τις αλλαγές που έχει κάνει ο ιός και να κρατάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με την 4η δόση.

«Τον Ιούνιο πάμε σε παγκόσμια αποκλιμάκωση της πανδημίας»

«Θα υπάρξει μελέτη που θα λέει πόσο χρονικό διάστημα μετά την 3η δόση είναι η βέλτιστη χρονική περίοδος για να γίνει η αναμνηστική δόση. Εξαρτάται που ζει ο καθένας. Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να βγουν νέα στελέχη του ιού, οπότε πάμε σε αποκλιμάκωση της πανδημίας παγκόσμια.

Γ. Παυλάκης: Ο κίνδυνος δεν πέρασε 

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κρισιμότητα της κατάστασης, σε σχέση με τον κοροναϊό, έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για «ρίσκο» που παίρνει η ελληνική κοινωνία, προχωρώντας στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και αναφερόμενος στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, επεσήμανε ότι «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 70 – 100 θάνατοι και 20.000 κρούσματα καθημερινά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι «ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται».

«Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο» σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι «το 1/4 των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών». «Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ανέφερε.

. «Δεν είμαστε σε κανονικότητα»

Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθώς «ανοίγοντας τα πάντα», εκπέμπεται το λάθος μήνυμα. «Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» και για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 1/3 των μολύνσεων.

Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους, δεδομένου και του υψηλού ιικού φορτίου. «Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».

«Εάν υπάρξει νέο στέλεχος, θα υπάρξει και καλοκαιρινό κύμα» υπογράμμισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στο επόμενο κύμα. Άλλωστε, όπως τόνισε, «ο κοροναϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος».

Στην παρούσα φάση, όπως είπε, ο κοροναϊός είναι «πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα κατάλοιπα που αφήνει ο ιός και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους, παρατηρώντας ότι υπάρχουν «άνθρωποι που και τέταρτη δόση να κάνουν, μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο ή στη διασωλήνωση».