Αμέλειες, αδιαφορία, γραφειοκρατική δυσκινησία και έλλειψη αποφασιστικότητας καταγγέλλονται για την κατάσταση , στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κω και ιδιαίτερα η αδυναμία στην κίνηση ασθενοφόρων με αφορμή τον θάνατο μιας 63χρονης, που μεταφερόταν στο νοσοκομείο με αγροτικό όχημα.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας στο  Πλατάνι της Κω παραμένουν ακινητοποιημένα και ανενεργά δύο ασθενοφόρα- προσφορά του ΔΟΜ και της Fraport, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλήρωμα για να κινηθούν, όταν ήδη η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες ξεπερνούν τους 140.000.

Την ανάγκη να στελεχωθούν οι μονάδες του ΕΚΑΒ, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, Νίκος Παπαευσταθίου, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της μεταφοράς της 63χρονης με καρότσα φορτηγού.

Η γυναίκα εξέπνευσε στον δρόμο προς το Νοσοκομείο της Κω, καθώς το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ήταν σε άλλο περιστατικό.

Πρόβλημα με τις μεταθέσεις προσωπικού

Για τις μεταθέσεις, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από δυο διασώστες να υπηρετήσουν στη Κω, σημείωσε πως “απαγορεύονται λόγω πανδημίας, γιατί θα αποδυναμωθούν άλλες μονάδες οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, λόγω και της συνταξιοδότησης 510 εργαζομένων”.

“Όμως”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, “υπάρχει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας να επιτραπούν μεταθέσεις για έκτακτους λόγους, αλλά δεν υπάρχει ακόμα απάντηση”.

Από ένα ασθενοφόρο σε 10 νησιά

Όσον αφορά στις αποσπάσεις, που γίνονται εποχιακά για κάλυψη των τεράστιων αναγκών, λόγω και τουρισμού ο κ Παπαευσταθίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ επιχειρεί με μόλις ένα ασθενοφόρο σε καθένα από τα νησιά Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στη Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Επιπλέον, στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με έναν – δυο διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

Έπαρχος Τριτοκοσμική εικόνα, που δεν μας αξίζει

Την θλίψη και απογοήτευσή του για την “τριτοκοσμική”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εικόνα της μεταφοράς της 63χρονης σε καρότσα φορτηγού, επειδή δεν υπήρχε πλήρωμα να στελεχώσει το 2ο ασθενοφόρο, καθώς το μοναδικό στελεχωμένο ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής.

Χρέωσε στο Υπουργείο Υγείας την ευθύνη της στελέχωσης του ΕΚΑΒ υπογραμμίζοντας πως “δεν αξίζει στους νησιώτες, στα νησιά μας στην Ελλάδα αυτή η μεταχείριση”.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξει συνεργασία Περιφέρειας -Δήμου για εξεύρεση λύσης, αλλά και να υποβάλει στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου πρόταση για υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικά ασθενοφόρα, ακόμη και αξιοποίηση των διασωστών -στρατιωτών, μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις.