Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ συνδικάτων και της κυβέρνησης με αφορμή την στάση εργασίας προσωπικού του Μετρό, που είχε ως αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην Αθήνα και την δημιουργία μιας αρνητικής εικόνας των χιλιάδων τουριστών για την πρωτεύουσα.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον φιλικό της τύπο ερμηνεύεται ως επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για το προσωπικό ασφαλείας και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες κηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πέραν των δηλώσεων του αρμοδίου υπουργού Κώστα Καραμανλή υπήρξε και αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με ανα΄ρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, μι ακίνηση, όχι και πολύ συνηθισμένη στα ελληνικά πολιτικά ήθη.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. ‘Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για τη στάση εργασίας στο Μετρό, σε σχόλιό του στο twitter.

Κ. Καραμανλής: Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί νταβατζιλίκια

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί νταβατζιλίκια και εκβιασμούς», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με αφορμή την στάση εργασίας εργαζομένων στο μετρό, που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, δεν θα ανεχτεί 21 άτομα -που βρίσκονταν σε διοικητικές θέσεις και υπάρχει ανάγκη να επανατοποθετηθούν σε λειτουργικές θέσεις- να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύριο πολίτες. Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα  μισθολογικά τους και ενώ ο Σύριζα τους κρατούσε σε ομηρία». Τόνισε πως το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια επισημαίνοντας: «είναι ανάγκη να προμηθευτούμε περισσότερα εκδοτήρια, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο».

Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών είπε πως η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για να μπορεί να κυκλοφορεί το μετρό.

Το ΚΙΝΑΛ για λανθασμένη κινητοποίηση

«Η λανθασμένη απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου του Μετρό, οδήγησε σε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών στο Λεκανοπέδιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κινήματος Αλλαγής.

Και προσθέτει: «Δεν συμφωνούμε με αυτή την πρακτική, που οδηγεί σε διάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος με την κοινωνία. Πρακτική που δυστυχώς εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης για να γενικεύσει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, εις βάρος του συνόλου των συνδικάτων και των εργαζομένων».

Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης έμειναν κλειστοί σταθμοί στο Μετρό της Αθήνας επί αρκετές ώρες και ταλαιπωρήθηκε το επιβατικό κοινό.

Ως επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα εκλαμβάνει η αριστερή αντιπολίτευση και ο φιλικός της τύπος την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης  των εργαζομένων στο Μετρό.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής άνοιξε το «χορό» απειλώντας πως η «κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζηλίκια” και εκβιασμούς». Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός που προανήγγειλε «νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας».

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) προκήρυξε στάση εργασίας το πρωί της Τρίτης καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρίας που «με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει».

Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιτέθηκε στα 21 άτομα, «που βρίσκονταν σε διοικητικές θέσεις και υπάρχει ανάγκη να επανατοποθετηθούν σε λειτουργικές» λέγοντας πως δεν μπορεί «να κρατάνε σε ομηρία 1.5 εκατομμύρια πολίτες».

Η κινητοποίηση των εργαζομένων που είχε τη στήριξη της ΓΣΕΕ προκάλεσε και την αντίδραση του πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» και προανήγγειλε άμεσα «νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας».

Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωνε πως «δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία» αντιδρώντας στη στάση εργασίας που πραγματοποίησε μέχρι τις 10 το πρωί.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) προκηρύσσοντας τη στάση εργασίας αιτιολογούσε την κινητοποίηση αναφέροντας:

«Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στη ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει».

Και προσθέτει: «Τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει “κόκκινο”, οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στη “ρύθμιση” της ζωής των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Πηγή: SKAI/efsyn.gr