Χ. Καστανίδης: Το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή των νόμων και όχι στο νομικό πλαίσιο.-

………………………………………………………….

Σοβαρές καταγγελίες για την εικόνα, που παρουσιάζει η ελληνική δικαιοσύνη, κυρίως ως προς την διεκπεραίωση των υποθέσεων, έγιναν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί επί 12 χρόνια η έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος, ο μέσος όρος του χρόνου επίλυσης διαφοράς από την δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι πάνω από 1700 μέρες, ενώ στο Λουξεμβούργο είναι περίπου 350 μέρες.

Ένας από τους πολίτες, που παρενέβησαν στην εκπομπή, συμβασιούχος του Δήμου ΑΘηναίων, ανέφερε ότι έχει κάνει αγωγή οικονομικού χαρακτήρα και περιμένει επτά χρόνια για την έκδοση απόφασης, ενώ μέχρι  τώρα έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα από αυτά, που διεκδικεί.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την αποφυλάκιση καταδίκων, θέμα για το οποίο διαφώνησαν ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος με αφορμή την υφ΄όρων απόλυση του προπονητή από την Κρήτη, ο οποίος αφέθηκε ελέυθερος, παρότι είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή 401 ετών για 36 βιασμούς και ασέλγειες σε ανήλικους.

Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι το δικαστικό συμβούλιο κρίνει με βάση την διαγωγή του κρατουμένου μέσα στις φυλακές, ενώ ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι θα πρέπει να κρίνεται η συνολική εικόνα του καταδίκου, ακόμη και με προσωπική εμφάνιση ενώπιον των δικαστών.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς κ. Χρυσός κατήγγειλε ότι είναι άθλιες οι συνθήκες, που επικρατούν στο μέγαρο των υπηρεσιών του, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν και πολλά θύματα από την πρόσφατη πυρκαγιά, που ξέσπασε στο ισόγειο του κτιρίου, αν δεν ήταν ημέρα Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσός παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών στην Ελλάδα, αλλά οι υποθέσεις καθυστερούν υπέρμετρα. Επισήμανε όμως ότι σημειώνονται ελλείψεις στον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων.

Τέλος ανέφερε ότι απολύθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη τον προηγούμενο χρόνο 29 δικαστές, ακριβώς γιατί καθυστερούσαν αδικαιολόγητα τη διεκπεραίωση υποθέσεων.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, που έγιναν επί της θητείας του για αδικήματα όπως η βία κατά των γυναικών και οι κλοπές σιδηροδρομικού υλικού, τονίζοντας ότι οι αλλαγές και οι προσθήκες είναι επιβεβλημένες, επειδή υπάρχουν κενά, αλλά και επειδή οι συνθήκες αλλάζουν από εποχή σε εποχή.

Τόσο ο Ν. Χατζηνικολάου, όσο και η Κάτια Μακρή με τις εύστοχες ερωτήσεις τους βοήθησαν σημαντικά στις αποκαλύψεις για την  εικόνα κατάντιας της ελληνικής δικαιοσύνης.