Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται σήμερα 8 Μαρτίου με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως συγκεντρώσεις, ομιλίες, παραστάσεις και διεκδικητικές διακηρύξεις από σωματεία και εργατικά κέντρα.

Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ έχει κηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας, από τις 10.00 πμ προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες να παραστούν.
 Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τιμά την 8η Μαρτίου μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο, “Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη”, που ξεκινούν από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Μαρτίου, προσεγγίζοντας την ημέρα και το πανανθρώπινο μήνυμά της. Καμία απουσία ξανά.
Η ζωή μας χρειάζεται όλες! 8 Μαρτίου 2024, παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: θεατρικές παραστάσεις, performance, ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, όπερα, χορός που θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας.

Γιορτή στην Καλαμαριά με σημαντική παράσταση

Ο Δήμος Καλαμαριάς, η Αντιδημαρχία Προσχολικής Αγωγής, Εθελοντισμού Ισότητας φύλων και η Επιτροπή Ισότητας Φύλων που επανασυστήθηκε, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με μία πολιτιστική βραδιά «γένους θηλυκού» με τίτλο «Αυτές», η οποία διοργανώνεται την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

20:00 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
20:15 Ομιλία Ψυχολόγου, Κασκαμανίδου Κατερίνας
Παρουσίαση της Βαγγελιώς Τσαμπάζη

20:40 Σύγχρονος Χορός από την Πρότυπη Σχολή Χορού Δήμου Καλαμαριάς
– Μάχη –
Μέσα στην κοινωνική ασυμμετρία, οι γυναίκες είναι  ‘σχεδιασμένες’
να επιβιώνουν, σε κάθε περίσταση και σε κάθε ρόλο. Οι εποχές όμως αλλάζουν και οι γυναίκες επαναπροσδιορίζονται  και αλληλοϋποστηρίζονται δημιουργώντας  ‘κύματα’  που σπάνε τα στερεότυπα.
Χορογράφος: Ράνια Πούλιου
Χορεύουν: Γκατζογιάννη Ε., Ζεϊμπέκη Σ., Καραυγουστή Α., Κρασά Ε., Μαραγκουδάκη Β.,
Μαραγκουδάκη Α., Ουζούνη Η., Παπαροσοπούλου Μ., Τοπαλίδου Μ., Μουρατίδου Κ.
Μουσική: ‘Dancer in the dark’ – Nariki Nareke.

20:45 Παρουσίαση της Αναστασίας Μουζακίτη
21:00 Το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας & Χορού Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει τα διηγήματα της Ελένης Γερασιμίδου από το βιβλίο της, «ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ»
Σκηνοθεσία: Αγγελική Σαπάτρα
Μουσική επιλογή: Παύλος Γαβριηλίδης
Παίζουν: Αφηγητής: Κλεοπάτρα Κουρούπη | Τα φύλλα: Σταυρούλα Ζησοπούλου
Γενέθλια: Έφη Μικροπούλου  | Ο Μπέντζαμιν: Γιούλα Ποζίδου
Υπάλληλος: Ραλλού Οικονομίδου  | Ζόναρς: Ελένη Δαμιανίδου

21:30 Σύγχρονος Χορός από την Πρότυπη Σχολή Χορού Δήμου Καλαμαριάς
– Ωριμάζεις/ζω –
Χορογραφία/επιτέλεση: Ράνια Πούλιου, Ελένη Τσομπανάκη
Μουσική: ‘Θα μεγαλώνουμε μαζί’ – Ίκαρη Β., Σεβίλογλου Μ.
Ελένη Τσομπανάκη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Πρότυπης
Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς
Στο πιάνο η Αντιγόνη Καντούρη, καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς.

Ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Ημέρα της Γυναίκας τιμάται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες του κόσμου καταπατούνται ενώ σε άλλες συνεχίζονται οι διεκδικήσεις περί ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.
Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».
Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.